Ruského novinára obvineného z predaja drog prepustili do domáceho väzenia

    0
    Ruský novinár Golunov (Autor: TASR)

    Golunov, ktorý pracuje pre nezávislý spravodajský web Meduza so sídlom v Lotyšsku, bol v sobotu popoludní vyšetrený v nemocnici po tom, ako obvinil políciu, že ho počas zatýkania zbila.

    Lekári zhodnotili Golunovov zdravotný stav ako uspokojivý a rozhodli, že pobyt v nemocnici nie je potrebný.

    Ruského novinára Golunova (36), ktorý sa venoval prípadom korupcie oficiálnych predstaviteľov mesta Moskva, zatkli vo štvrtok, keď išiel na stretnutie so svojím zdrojom. 

    V jeho ruksaku neskôr našli vrecúško s drogami – novinár však odmieta, že by patrilo jemu. Ďalšie vrecúško s drogami a váhy našla polícia v jeho byte, uviedol server Meduza.io.

    Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta. Pre obvinenia v súvislosti s drogami mu hrozí 10-20 rokov väzenia.

    V Rusku sa stal Golunov známy odhaľovaním korupčných prípadov v hlavnom meste, ktorého starostom je blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobianin.

    Golunovov právnik Dmitrij Džulaj v piatok pre agentúru Reuters uviedol, že podľa jeho názoru jeho klientovi drogy podstrčila polícia, aby ho tým zdiskreditovala. Dodal, že Golunova v policajnej väzbe zbili. Polícia podľa neho navyše odmietla odobrať vzorky z rúk obvineného novinára, jeho ruksaku a nechtov, aby sa potvrdilo, či vôbec bol v kontakte s drogami.

     

    - Reklama -