Lídri talianskej koalície a Conte chcú odvrátiť disciplinárne konanie EÚ

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Conte vo svojom vyhlásení uviedol, že on a jeho dvaja zástupcovia – líder Ligy Severu Matteo Salvini a vedúci Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio – sa stretnú s ministrom hospodárstva Giovannim Triom a jeho tímom, aby navrhli “stratégiu pre diskusie s EÚ”.

    Cieľom je predísť disciplinárnemu konaniu, ktoré by mohlo viesť až k pokute vo výške 3,5 miliardy eur. A tiež vytvoriť spoločný návrh rozpočtu.

    Európska komisia (EK) 5. júna oznámila, že Taliansko porušuje fiškálne pravidlá EÚ, keďže jeho dlh ďalej rastie. Takáto situácia ju oprávňuje začať disciplinárne konanie proti Rímu.

    Ak štáty EÚ tieto závery odobria, Komisia môže následne odporučiť začatie disciplinárneho konania. Tento krok sa očakáva ešte pred stretnutím ministrov financií EÚ začiatkom júla.

    Komisia skonštatovala, že Taliansko dosiahlo obmedzený pokrok v otázke ekonomických odporúčaní EÚ a ustúpilo od nevyhnutných štrukturálnych reforiem. To môže “negatívne ovplyvniť jeho rastový potenciál,” skonštatovala Komisia.

    Verejný dlh Talianska, druhý najvyšší v EÚ v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) po Grécku, vzrástol zo 131,4 % HDP v roku 2017 na 132,2 % HDP v roku 2018. Komisia odhaduje, že v tomto roku sa zvýši na 133,7 % HDP a v roku 2020 na 135,2 % HDP.

    To je v rozpore s pravidlami EÚ, ktoré hovoria, že členské štáty musia svoj dlh znižovať a stlačiť ho pod hranicu 60 % HDP.

     

     

    - Reklama -