Drahoš a Pospíšil gratulovali Čaputovej. Zeman to od nich poriadne schytal

    0
    Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Právnička Zuzana Čaputová sa v sobotu popoludní ujala funkcie prezidentky. Vo svojom inauguračnom prejave vyhlásila, že chce byť prezidentkou všetkých Slovákov a spájať spoločnosť. Zdôraznila, že ako prezidentka nehodlá ľuďom vládnuť. Chce im slúžiť a ponúka teda svoj rozum, srdce a ruky. Okrem iného tiež uviedla, že členstvo v EÚ a v NATO Slovensku jednoznačne prospieva.

    Český senátor a neúspešný prezidentský kandidát Jiří Drahoš na sociálnej sieti Twitter jej prejavu zatlieskal. Vyjadril nádej, že na rozdiel od toho, čo sa deje v Českej republike, bude Čaputová Slovákov naozaj spájať.

    „Gratulujem Zuzane Čaputovej k nástupu do úradu a som veľmi rád za slová, ktoré pri inaugurácii vyslovila: prezident nemá vládnuť, ale slúžiť občanom. Prial by som si, aby taká pokora a zmierlivosť v budúcnosti zazneli aj z úst hlavy štátu v ČR,“ napísal Drahoš.

     

     

    Zdroj: Twitter/Jiří Drahoš

    Predseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyjadril presvedčenie, že Čaputová bude národ spájať, ešte pred jej inauguračným prejavom. A aj on naznačil, že prezident Miloš Zeman rozdeľuje českú spoločnosť. Napokon vyhlásil, že dúfa v pokračovanie dobrých vzťahov medzi Českom a Slovenskom aj po návšteve Čaputovej na Pražskom hrade.

    „Zuzana Čaputová dnes prevezme prezidentský úrad. Som presvedčený, že bude slovenský národ spájať, nie rozdeľovať, ako sme toho svedkami v ČR. Pani Čaputovej prajem veľa šťastia vo funkcii a dúfam, že dobré vzťahy medzi našimi krajinami budú pokračovať aj po návšteve Miloša Zemana,“ napísal doslova Pospíšil.

     

     

    Zdroj: Twitter/Jiří Pospíšil

    V diskusii pod jeho príspevkom jeden z používateľov poznamenal, že o spájaní spoločnosti hovoril aj dnes už bývalý prezident Andrej Kiska, a ako sa mu to darilo, bolo vidieť aj na voľbách, v ktorých zvíťazila Zuzana Čaputová. Čaputová vyhrala so ziskom vyše milióna hlasov, ale z celkového počtu viac ako štyri milióny oprávnených voličov. Veľa ľudí voliť neprišlo.

     

     

    Zdroj: Twitter/Dan

    Ďalšia používateľka konštatovala, že Čaputová to nebude mať so spájaním spoločnosti ľahké, pretože si v sebe ľudia ešte stále nesú komunistické dedičstvo. Komunisti učili národ klamať a podvádzať a časť obyvateľov to vraj má ešte stále v sebe.

     

     

    Zdroj: Twitter/Martina Adamová

    Pospíšil následne po prejave Zuzane Čaputovej zagratuloval a ocenil jej odkaz na západné štruktúry – EÚ a NATO. „Gratulujem Zuzane Čaputovej k dnešnému prevzatiu prezidentského úradu. Vo svojom prejave ukázala, že bude modernou, proeurópskou a spravodlivou prezidentkou. Držím jej palce a verím, že Česko a Slovensko budú naďalej blízkymi partnermi,“ uviedol Pospíšil.

     

     

    Zdroj: Twitter/Jiří Pospíšil

    To, že bude spájať, však po svojej inaugurácii sľuboval aj prezident Miloš Zeman, ktorý na Pražskom hrade vyhlasoval, že bude prezidentom dolných desiatich miliónov občanov. To, že sa mu to nepodarilo, je zrejmé pri pohľade na mnohotisícové demonštrácie, kde sa protestuje nielen proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO), ale aj proti prezidentovi Zemanovi.

     

     

    Zdroj: Twitter/Neználek

     

    - Reklama -