Kríza demokracie! Slováci si zvolili Čaputovú. A ako jej voľba súvisí s vraždou Kuciaka? Bohumil Pečinka napovedá…

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    „O novej slovenskej prezidentke môžeme s istotou povedať jedinú vec. Je to veľmi krásna dáma. Všetko ostatné je veľký experiment, pretože predsa len, ruku na srdce, hlava štátu v Európe je predsa len volená z ľudí, ktorí majú vo verejnom živote nejakú výraznú stopu. Nemusia byť nutne politici, ale nejakú výraznú stopu.

    O pani Čaputovej vieme skutočne len to, že nevyzerá zle,“ zaznelo z úst Bohumila Pečinku.

    Jej inauguračný prejav bol podľa zástupcu šéfredaktora časopisu Reflex zaujímavý, ale Pečinkovi u Čaputovej predsa len niečo chýba.

    „Vy si určite pamätáte, keď ste boli malá, na seriál Spadla z oblakov,“ snažil sa Pečinka priblížiť svoj pocit zo zvolenia Čaputovej. „To bol taký slovenský seriál o Majke z Gurunu, marťanke, ktorá sa zrazu zjavila na Slovensku a žila a hrala sa s tými deťmi. Vedela nadprirodzené veci, ako chodiť po vode a podobne.

    Tak takto na mňa trošku pôsobí zvolenie pani Čaputovej. Ako snaha o zmenu, akúkoľvek zmenu. A aká to bude zmena, to sa ešte ukáže,“ pokračoval. „Pre mňa je jej zvolenie trošku príznakom krízy demokracie. Že relatívne politicky a hospodársky úspešný európsky národ si je schopný vlastne zvoliť niekoho, o kom nič nevie. Ja jej dávam šancu,“ dodal Pečinka.

    Domnieva sa, že zvoleniu Čaputovej napomohla aj smutná a tragická udalosť – vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Keby polícia tú vraždu vyšetrovala rýchlejšie, tak by podľa jeho názoru Čaputová dnes nebola prezidentkou.

    Zuzana Čaputová toho o sebe povedala už dosť, ale podľa Pečinku sa dá hovoriť všeličo a až reálne činy ukážu, akou bude prezidentkou.

    Podobnú krízu demokracie možno podľa komentátora vidieť aj na Ukrajine, kde si ľudia zvolili za prezidenta komika.

    Ponúkol však aj príklad výberu neznámej osobnosti do čela štátu, ktorý sa skončil dobre. „Aby som to trochu zľahčil, český štát odvodzuje svoju identitu od Přemysla Oráča, ktorý takisto z poľa šiel až na kniežací stolec,“ poznamenal. „Takže ja si dokážem predstaviť, že sa to skončí dobre,“ uznal, ale jedným dychom dodal, že to dobre skončiť aj nemusí. „Ja k tomu pristupujem skepticky, ale rád sa pani Čaputovej za dva roky ospravedlním a poviem, že to bola tá najlepšia voľba na svete,“ uviedol tiež Pečinka.

    Celý rozhovor:

     

    - Reklama -