Extrémistom treba odoberať základné práva, tvrdí nemecký politik CDU Tauber

    0
    Nemecká kancelárka a líderka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová (uprostred), odstupujúci generálny tajomník CDU Peter Tauber (vľavo) a doterajšia premiérka nemeckej spolkovej krajiny Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová (vpravo) (Autor: TASR)

    Tauber sa vyjadril k tejto téme v súvislosti s vraždou spolustraníka, komunálneho politika Waltera Lübckeho, zo začiatku júna, o ktorej sa predpokladá, že bola motivovaná pravicovým extrémizmom. V boji proti extrémizmu podľa Taubera v súčasnej situácii nepostačuje len samotné uplatňovanie trestného práva.

    “Matky a otcovia základného zákona nám dali do rúk ostrý meč na jeho ochranu. Je načase ho použiť,” napísal Tauber. Odkazoval tým na 18. článok nemeckej ústavy, ktorý doteraz nikdy nebol použitý.

    V predmetnom článku sa uvádza, že ten, kto “zneužíva slobodu vyjadrovania názoru… na boj proti slobodnému demokratickému zriadeniu, tieto základné práva stráca”.

    Tauber, ktorý je v súčasnosti poslancom Spolkového snemu a štátnym tajomníkom ministerstva obrany, upozornil na stúpajúce sklony pravičiarov k násiliu, pričom poukázal aj na tvíty jednej z bývalých straníckych kolegýň či politikov pravicovo-populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorým pripísal spoluzodpovednosť za smrť Lübckeho. Na Twitteri tým podľa DPA vyvolal prejavy nevôle.

    Lübckeho našli začiatkom júna zastreleného na terase svojho domu v spolkovej krajine Hesensko, pričom vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom. Muža podozrivého z tejto vraždy, ktorý bol údajne napojený na extrémistickú scénu, zatkla polícia minulú sobotu. Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo si vyslúžil vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.

     

    - Reklama -