Europoslanci za SaS Jurzyca a Ďuriš Nicholsonová budú členmi frakcie ECR

    0
    Na snímke poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: TASR)

    Pre TASR účasť dvoch slovenských europoslancov zo SaS v skupine ECR potvrdil Jurzyca. Zároveň uviedol, že v europarlamente sa bude uchádzať prioritne o členstvo vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO) a ako náhradník by chcel pôsobiť v Hospodárskom a menovom výbore EP (ECON).

    Z hľadiska účasti na delegáciách EP pre spoluprácu s tretími krajinami Jurzyca podľa vlastných slov prejavil záujem o členstvo v Delegácii EP pre vzťahy s Najvyššou radou, čiže s Ukrajinou. 

    Jurzyca priznal, že potrebnú pomoc pri zorientovaní sa počas prvých dní v europarlamente a v skupine ECR im zabezpečujú asistenti ich slovenských predchodcov v tejto skupine ako aj stáli zamestnanci tejto politickej frakcie.

    Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že chce byť stálou členkou vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) a náhradníčkou vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Zároveň má záujem pôsobiť v Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT – EÚ, ktoré sa zameriava na Európskeho parlamentu s parlamentmi afrických, karibských a tichomorských štátov.

    Frakcia ECR sa označuje za euroskeptickú a protifederalistickú a jej politickým programom je reforma EÚ na základe eurorealizmu. V novom zložení EP (od 2. júla) bude mať frakcia 62 kresiel. To je pokles o 13 mandátov voči súčasnému stavu a z tretej najvplyvnejšej frakcie sa dostanú až na šieste miesto.

    Okrem ľudovcov, socialistov a liberálov-centristov získali viac mandátov ako ECR aj Zelení a poslanci z populistických a krajne pravicových strán z tábora Marine Le Penovej a Mattea Salviniho.

     

    - Reklama -