V oceliarňach U. S. Steel Košice skrátia pracovný týždeň aj v júli

    0
    US Steel Košice (Autor: TASR)

    „Toto opatrenie bude platiť pre všetkých zamestnancov s dôrazom na bezpečnosť zamestnancov a zabezpečenie nevyhnutných prevádzkových činností. Výrobu a sortiment výrobkov pružne prispôsobujeme situácii na trhu a dopytu od našich zákazníkov. Od 20. júna sme odstavili jednu z vysokých pecí a naďalej sledujeme vývoj ekonomických ukazovateľov a trh s oceľovými produktmi,“ uviedol Bača.

    Pre ďalší vývoj situácie bude podľa jeho slov veľmi dôležité, ako rýchlo dokáže zareagovať Európska komisia vo vzťahu k vysokým importom ocele z krajín, ktoré nemusia dodržiavať pravidlá platné v Európe a nie sú napríklad súčasťou európskeho systému obchodovania s emisiami. „Túto požiadavku budeme veľmi zreteľne presadzovať aj na valnom zhromaždení Euroferu v stredu budúci týždeň (26. 6.),“ dodal.

    V skrátenom štvordňovom režime pracovali zamestnanci oceliarní aj v máji, vtedy dostali za deň, keď boli doma, 70-percentnú náhradu mzdy. V júni U. S. Steel fungoval v štandardnom režime.

    „Vieme, že sú to ťažké časy pre našich zamestnancov, a neprijímame tieto rozhodnutia ľahko. Musíme však hľadať cesty, ako zmierniť nepriaznivé podmienky na trhu tak, aby mala spoločnosť pred sebou úspešnú budúcnosť a bola tu aj pre ďalšie generácie hutníkov,“ uzavrel Bača.

    Odbory v podniku vyhlásili v apríli štrajkovú pohotovosť, tá sa skončila mimoriadnou konferenciou rady odborov 14. júna. V pondelok (17. 6.) došlo v U. S. Steel Košice k podpísaniu nového dodatku ku kolektívnej zmluve medzi vedením podniku a odbormi. Mesačná mzda sa tak od 1. mája zvyšuje každému zamestnancovi o 40 eur.

    Súčasťou dohody je okrem iného vyplatenie jednorazovej odmeny v decembri vo výške 100 eur po splnení hospodárskych výsledkov stanovených za 12 mesiacov tohto roku. Zároveň doterajšia variabilná mzdová platba ostáva vo výške deviatich percent.

     

    - Reklama -