Salvini tvrdo o situácii migrantov na mori: Budeme brať vládu Holandska a EÚ na zodpovednosť

    0
    Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Záchranná loď Sea-Watch 3 plaviaca sa pod holandskou vlajkou uviazla v Stredozemnom mori a je tam už od 12. júna, keď pri pobreží Líbye zachránila 53 migrantov z nafukovacieho člna unášaného vlnami.

    Aj keď jedenástim z migrantov na palube lode Sea-Watch umožnili vystúpiť na pobrežie – vrátane dvoch tehotných žien, plavidlo nedostalo povolenie zakotviť v Taliansku.

    Zároveň odmietlo vrátiť zachránených do Líbye zmietajúcej sa v kríze, lebo Tripolis podľa humanitárnych pracovníkov nie je bezpečným prístavom.

    Salvini, ktorý je tiež vicepremiérom a vedie vplyvnú pravicovú stranu Liga Severu vo vládnej koalícii, zažíva prudký nárast popularity práve vďaka svojmu tvrdému postoju k migrantom. Súčasťou jeho politiky je aj zatvorenie prístavov pre záchranné plavidlá s migrantmi.

    V nedeľu v oznámení uviedol, že už napísal svojmu kolegovi v Holandsku.  “Neverím im, lebo nemajú záujem o loď, ktorá sa plaví pod ich vlajkou… a na otvorenom mori už čaká 11 dní,” dodal v oznámení.

    “Budeme brať vládu Holandska a Európsku úniu, ktoré sú ako vždy odťažité a nepomáhajú, na zodpovednosť za všetko, čo sa deje so ženami a mužmi na palube Sea-Watch,” dodal Salvini.

    Desiatim z migrantov na lodi Sea-Watch povolili pred týždňom vystúpiť na breh ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori, pričom v sobotu umožnili opustiť loď i chorému mužovi. Avšak 42 ľudí zostáva na palube plavidla, ktoré prevádzkuje nemecká humanitárna organizácia.

    Malta v nedeľu oznámila, že jej námorné sily zachránili skupinu 37 migrantov, ktorí sa v Stredozemnom mori ocitli v ťažkostiach. Podľa očakávania migranti počas dňa dorazia na ostrov.

    Rím a Valletta trvajú na tom, aby boli migranti spravodlivo rozdeľovaní medzi členské krajiny EÚ, ale niektoré štáty ako Francúzsko tvrdia, že migranti by sa mali vylodiť v najbližšom prístave a až potom by ich mali na dobrovoľnom princípe prerozdeliť po Európe.

    - Reklama -