Venzuleský opozičný líder Guaidó poprel tvrdenia vlády o zmarenom prevrate

    0
    Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó počas prejavu k svojim stúpencom, kde vyzýva na odstúpenie prezidenta Nicolása Madura v Caracase 1. mája 2019. (Autor: TASR)

    “Je to dookola stále ten istý príbeh a tlač už stratila prehľad o tom, koľkokrát sa zopakovali rovnaké obvinenia,” povedal Guaidó novinárom v reakcii na tvrdenia o zmarenom puči. Zároveň však dodal, že bude naďalej vyzývať ozbrojené sily, aby prezidenta Madura opustili, píše AFP.

    Samotný Maduro medzičasom uviedol, že ak sa opozícia pokúsi o štátny prevrat, jeho reakcia bude “nemilosrdná”. 

    “Boli by sme nemilosrdní pri revolučnom protiútoku voči pokusu o fašistický prevrat – nemilosrdní!” uviedol v prejave vysielanom celoštátne v rozhlase i televízii. 

    Venezuelský minister pre komunikáciu Jorge Rodríguez v stredu oznámil, že vláda zmarila pokus o vojenský puč s cieľom zavraždiť socialistického prezidenta Nicolása Madura a dosadiť na jeho miesto generála. Spresnil, že súčasťou sprisahania boli nielen aktívni dôstojníci, ale aj dôstojníci vo výslužbe, pričom k pokusu o prevrat malo dôjsť ešte na začiatku tohto týždňa z nedele na pondelok.

    Rodríguez obvinil pravicového kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho z “plánovania prevratov a vrážd prezidenta”, pričom do komplotu mali byť podľa jeho názoru zapletení aj čilský konzervatívny prezident Sebastián Piňera a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton.

    Hoci vzťahy Caracasu s Washingtonom sú dlhodobo napäté, k ich ďalšiemu zhoršeniu došlo po tom, čo Trump uznal za venezuelského prezidenta opozičného lídra Juana Guaidóa, pričom nevylúčil ani možnosť použitia vojenskej sily proti Madurovmu režimu. Venezuela už v tejto súvislosti s USA prerušila diplomatické vzťahy.

     

    - Reklama -