Babišova vláda prežila hlasovanie o nedôvere

    0
    Na snímke Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 85 poslancov, pričom na to, aby prešiel bolo potrebných prinajmenšom 101 hlasov. Proti návrhu sa vyslovilo 85 poslancov, ďalších 12 sa hlasovania zdržalo a 18 bolo ospravedlnených, uviedla spravodajská televízia ČT24. Hlasovaniu predchádzala takmer 17-hodinová schôdza. Na svojej webstránke o jej priebehu podrobne informoval aj Český rozhlas (ČRo).

    Schôdzu, ktorá sa začala ešte v stredu predpoludním a po krátkej obednej prestávke pokračovala až do štvrtkového skorého rána, iniciovali české opozičné strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostovia a nezávislí. Tí na jej konanie zozbierali 66 podpisov.

    Podľa aktuálneho rozloženia síl v Snemovni však opozícia nemala na odvolanie menšinovej vlády ANO a ČSSD podporovanej komunistami dostatok hlasov.

    Český portál iDNES.cz uviedol, že výsledok hlasovania bol vopred zrejmý, keďže koaličná ČSSD sa – na mimoriadnom stredajšom rokovaní – rozhodla, že sa v hlasovaní o nedôvere nepridá k pravicovej opozícii, a to napriek tomu, že sa jej zatiaľ nepodarilo presadiť, aby bol jej podpredseda Michal Šmarda vymenovaný za nového ministra kultúry. 

    Babišova vláda tak mala v Snemovni podporu koaličných strán ANO, ČSSD a tiež toleranciu KSČM, ktorá vopred avizovala, že sa hlasovania zdrží. Tieto tri strany disponujú v 200-člennej Snemovni dovedna 108 hlasmi, pričom na vyslovenie nedôvery bolo potrebných prinajmenšom 101 hlasov. 

     

    - Reklama -