Ako neplytvať jedlom: Slovák vyprodukuje ročne dve veľké chladničky potravinového odpadu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “V chladničke by ste mali mať poriadok a poznať jej obsah aj po pamäti. V takom prípade sa vám nestane, že kúpite niečo, čo sa už v chladničke nachádza,” odporúča stránka kampane Odpadlíci – Boj o prežutie, na ktorej občianske združenie spolupracuje so spoločnosťou Klarstein.

    Ďalším tipom je ukladať čerstvé potraviny do zadných častí chladničky a staršie vytiahnuť dopredu.

    Podľa “odpadlíkov” je tiež pri znižovaní potravinového odpadu dobré naberať si menej jedla.

    “Veľakrát sa stáva, že oči by jedli a na tanier si naložíme viac, ako sme schopní zjesť. Potom nedojedené zvyšky končia v koši. Naberte si tak radšej menej a v prípade potreby si naložíte znova,” radia.

    Ľudia tiež podľa stránky potraviny často vyhadzujú, pretože nerozlišujú dátumy minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby.

    “Dátum spotreby vyjadruje dobu, dokedy je potravina zdravotne v poriadku a po tomto dátume je už nepredajná. Dátumom minimálnej trvanlivosti sa označuje obdobie, kedy je potravina v najvyššej kvalite. Po uplynutí tohto dátumu je však potravina naďalej zdravotne v poriadku,” vysvetľuje.

    Kampaň uznáva, že dodržiavať opatrenia proti plytvaniu jedlom môže byť náročné. Odporúča preto motivovať sa. “Evidujte si, koľko ste vďaka týmto pravidlám dokázali ušetriť za týždeň či mesiac.

    Kalkulačka a životné prostredie hovoria celkom jasne – obmedziť plytvanie jedla sa oplatí. Pocíti to nielen vaša peňaženka, ale aj príroda,” zdôrazňuje.

    - Reklama -