Na rozvojovú spoluprácu Slovensko vynaložilo vyše 117 miliónov

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

     Tri štvrtiny oficiálnej rozvojovej pomoci Slovensko vynaložilo v rámci multilaterálnej spolupráce, teda prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií, ako sú UNICEF alebo OSN.

    Z Európy Slovensko najviac poslalo Srbsku

    Na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu SR vynaložila 28,26 milióna eur. Najviac prostriedkov z oficiálnej bilaterálnej rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci Slovenska smerovalo do Ázie, nasledovanej Európou a Afrikou.

    Rezort diplomacie to vysvetľuje najmä zvýšením finančných príspevkov na riešenie migrácie. Táto pomoc sa realizovala napríklad cez zverenecké fondy EÚ.

    Z Európy Slovensko najviac poslalo Srbsku (0,9 milióna eur) a z Ázie Turecku (2,32 milióna eur).

    Z afrických krajín dominuje Keňa, ktorá od Slovenska dostala 1,17 milióna eur a podľa rezortu diplomacie je kľúčovým partnerom v oblasti bilaterálnej rozvojovej spolupráce. 

    Slováci v roku 2018 Keňanom prispeli napríklad na projekty v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a podpory podnikania.

    Navýšeniu pomoci musí predchádzať rokovaie s rezortom financií

    OECD nedávno v rámci svojho hodnotenia Slovensko vyzvalo, aby vytvorilo záväzný plán zvyšovania oficiálnej rozvojovej pomoci.

    Cieľom má byť splnenie záväzku, že do roku 2030 Slovensko na oficiálnu rozvojovú pomoc každoročne vynaloží 0,33 percenta HND.

    Rezort diplomacie zatiaľ zisťoval vôľu rezortov výraznejšie sa zapájať do rozvojovej spolupráce prostredníctvom vlastných rozvojových aktivít a ich odpovede zapracoval do indikatívneho rámca navyšovania na roky 2020 až 2022.

    “Našim zámerom je, aby bol uvedený nezáväzný plán podkladom pre ďalšie rokovania s Ministerstvom financií SR za účelom navýšenia slovenskej rozvojovej pomoci,” uviedol pre TASR hovorca rezortu Boris Gandel.

    - Reklama -