KĽDR: USA sa správajú naďalej nepriateľsky

    0
    Severokórejský líder Kim Čong-un (vľavo) a americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    List, ktorý bol zaslaný všetkým členom svetovej organizácie, podľa členov misie KĽDR v OSN dokazuje, že USA sú “čím ďalej, tým viac zamerané na nepriateľské kroky (voči KĽDR)”, a to aj napriek tomu, že Pchjongjang sa usiluje o vzájomný dialóg.

    Spojené štáty zaslali podľa KĽDR list 29. júna, teda v deň, keď Trump na Twitteri napísal, že by sa počas návštevy demilitarizovanej zóny rád pozdravil a podal si ruku s Kimom. 

    List bol však podľa informácií AFP zaslaný ešte 27. júna a Washington v ňom vyzýval členov OSN, aby do konca roka poslali domov všetkých pracovníkov z KĽDR. 

    Americký prezident a vodca KĽDR sa nakoniec v nedeľu v demilitarizovanej zóne stretli. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý – hoci len nakrátko – vstúpil na územie Severnej Kórey.

    Obaja lídri absolvovali aj 50-minútové rozhovory za zatvorenými dverami v tzv. “Dome slobody” v dedine Pchanmundžom na juhokórejskej strane.

    Po skončení rozhovorov šéf Bieleho domu odprevadil Kima späť k betónovej línii vyznačujúcej hranicu medzi oboma Kóreami. 

    Trump následne novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami. 

    Znalci z OSN predpokladajú, že Pchjongjang vysiela každý rok do zahraničia desaťtisíce Severokórejčanov, aby tam pracovali v otrockých podmienkach výmenou za tvrdú menu.

    - Reklama -