Irán žiada prepustiť supertanker zadržaný v Gibraltári

    0
    Ropný supertanker Grace 1 a loď britského kráľovského námorníctva sú vo vodách Gibraltáru (Autor: TASR)

    Iránske ministerstvo zahraničných vecí si ešte vo štvrtok predvolalo britského veľvyslanca v Teheráne Roba Macaira, aby mu tlmočilo oficiálny protest proti “neakceptovateľnému” zadržaniu tankera. 

    Vysoký predstaviteľ iránskeho rezortu diplomacie na stretnutí s veľvyslancom vyzval Britániu na “okamžité prepustenie ropného tankera vzhľadom na skutočnosť, že bol zaistený na žiadosť USA”.

    Gibraltárske úrady o pôvode zachyteného plavidla neinformovali, podľa britského časopisu o moreplavbe Lloyd's List sa supertanker Grace 1 plavil pod panamskou vlajkou a prevážal iránsku ropu. Agentúra AP uvádza, že v registri OSN je ako majiteľ lode uvedená spoločnosť Grace Tankers Ltd. so sídlom v Singapure.

    Šéf španielskej diplomacie Josep Borrell novinárom povedal, že 330 metrov dlhý tanker zadržali na žiadosť USA.

    Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton, ktorý presadzuje tvrdý kurz voči Iránu, označil zadržanie supertankera za “vynikajúcu správu”. 

    K incidentu došlo v čase už beztak eskalujúceho napätia medzi Západom a Iránom, keď EÚ premýšľa, ako zareagovať na oznámenie Teheránu, že zvýši obohacovanie uránu aj nad úroveň stanovenú v medzinárodnej jadrovej dohody, ktorú dosiahol so svetovými mocnosťami v roku 2015.

    Irán takýmto oznámením reagoval na vlaňajšie odstúpenie USA od zmienenej dohody i uvalenie nových amerických sankcií.

    - Reklama -