Británia a Nemecko žiadajú Irán, aby zvrátil zámer porušiť jadrovú dohodu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Irán v nedeľu vyhlásil, že poruší podmienky jadrovej dohody z roku 2015 a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu stanoveného v danom dokumente. Teherán taktiež pohrozil, že od dohody do 60 dní odstúpi. 

    Medzinárodná dohoda, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán dohodu uzavrel so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ.

    “Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo ostáva dohode plne zaviazané, Irán musí okamžite zastaviť a zvrátiť všetky činnosti, ktoré nie sú v súlade s jeho záväzkami,” píše sa v reakcii britského ministerstva zahraničných vecí. Londýn dodal, že ďalšie kroky v rámci podmienok dohody koordinuje s ostatnými účastníkmi JCPOA.

    Berlín rovnako v nedeľu apeloval na Teherán, aby prestal podnikať opatrenia, ktoré by podkopávali dohodu o nešírení jadrových zbraní.

    “Oznámenie Iránu, že začal obohacovať urán za hranicu 3,67 percenta, nás mimoriadne znepokojilo,” uviedol hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí. “Dôrazne naliehame na Irán, aby zastavil a zvrátil všetky činnosti, ktoré nie sú v súlade s jeho záväzkami.”

    Hovorca nemeckej diplomacie dodal, že Berlín je v kontakte s ďalšími európskymi signatármi tejto dohody – Britániou a Francúzskom – a o ďalšom postupe sa rozhodujú spoločne.

    Vinu za súčasné napätie pripisuje Irán Spojeným štátom, ktoré pod vedením súčasného prezidenta Donalda Trumpa od dohody vlani odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

     

    - Reklama -