Šéf rezortu spravodlivosti reaguje na oslobodenie Mizíka

    0
    Gábor Gál (Autor: SITA)

    Tá v stanovisku uviedla, že sa minister vo všeobecnosti “nevyjadruje k rozsudkom súdov (súdy sú nezávislé, ich rozhodnutia rešpektuje)”.

    Dodala, však, že naďalej platí, že hoci je strana podľa súdov “neextrémistická”, minister aj Most-Híd ju považujú za nedemokratickú časť opozície.

    Mizíka senát Najvyššieho súdu (NS) SR definitívne zbavil spod obžaloby za extrémistické trestné činy.

    NS SR tak potvrdil minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku a zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

    Prokurátor ÚŠP na Stanislava Mizíka podal obžalobu zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

    Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

    “S rozhodnutím súdu nesúhlasím.  Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav M. 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to. Podali sme odvolanie,” reagoval minulý rok v júli prokurátor, ktorý je presvedčený, že Mizík je ten, kto je autorom a aj zabezpečil zverejnenie statusu na internete.

    Poslanec kritizoval rozhodnutie exprezidenta Andreja Kisku udeliť najvyššie slovenské štátne vyznamenanie osobám židovského vierovyznania. Jeho status sa následne objavil na ďalších weboch. Súd s poslancom sa začal 24. mája 2018.

    - Reklama -