Londýn dal stopku pre ruský Sputnik a stanicu RT. Tu je reakcia Kremľa

    0
    Dmitrij Peskov a Vladimir Putin (Autor: TASR)

    “Nemôže sa predsa konať konferencia o slobode médií, ak majú niektorí novinári zakázané zúčastniť sa na nej,” vyhlásil v tejto súvislosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, zatiaľ čo sa vysmieval “absurdite toho, čo sa práve deje”.

    Spravodajská stanica RT vo svojom stanovisku na margo vzniknutej situácie uviedla, že je nevyhnutný “ojedinelý druh pokrytectva na to, aby niekto obhajoval slobodu tlače, zatiaľ čo potláča nevyhovujúce názory a očierňuje alternatívne médiá”.

    Británia zakázala ešte v pondelok ruským spravodajským staniciam RT a Sputnik zúčastniť sa na globálnej konferencii o slobode médií, ktorá sa bude konať tento týždeň v Londýne. Dôvodom rozhodnutia je ich “aktívna úloha pri šírení dezinformácií”.

    Na podujatí sa v stredu a vo štvrtok stretne približne 60 ministrov a zástupcov občianskej spoločnosti. Spoluhostiteľom konferencie je Kanada.

    “Hoci nie je možné vyhovieť všetkým žiadostiam o udelenie akreditácie, na konferencii budú prítomní novinári z celého sveta vrátane Ruska,” uviedla hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí.

    Británia pred konferenciou oznámila, že na boj proti dezinformáciám vo východnej Európe a na posilnenie nezávislých médií na západnom Balkáne vyčlení 18 miliónov libier.

    Ide o súčasť balíka v celkovej sume 100 miliónov libier, ktorý sa v priebehu piatich rokov použije na podobné aktivity vo východnej Európe a strednej Ázii.

    - Reklama -