VIDEO Fico pred 9 rokmi takto reagoval na Maďarsko: Výsledok? Tu je štatistika

    0
    Robert Fico počas mimoriadnej tlačovej konferencie , na ktorej prezentoval stanovisko k zámeru novej maďarskej vlády na prijatie zákona o dvojitom občianstve 13.mája 2010 (Autor: TASR)

    O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (675), rakúske (456), britské (329), americké (143), maďarské (117), švajčiarske (79), austrálske (66), nórske (64), holandské (53), kanadské a írske (po 48), belgické (42), talianske (28), švédske (26), fínske (18), francúzske (15), dánske (desať), luxemburské (deväť), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom) a jedno je nezistené.

    Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

    Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

    SMK vyhlasovalo, že jej poslanci požiadajú o maďarské občianstvo

    “Ak poslanci Národnej rady SR za SMK skutočne požiadajú o maďarské občianstvo tak, ako to avizoval ich predseda Pál Csáky, musia prísť o svoj mandát člena slovenského zákonodarného zboru,” vyhlásil 26. mája 2010 pri predstavení vládnej novely zákona o štátnom občianstve v parlamente vtedajší premiér Robert Fico. 

    Maďarským návrhom zákona o dvojakom občianstve pre zahraničných Maďarov sa v tom čase poslanci zaoberali na mimoriadnej schôdzi NR SR.

    Na pripojenom videu z mája 2010 Robert Fico z pozície predsedu vlády reagoval k návrhu maďarského zákona o dvojitom štátnom občianstve: “To snáď žartujú,”  aj to vtedy uviedol na adresu maďarskej vlády. 

    Ministerstvo vnútra avizovalo zmenu, zatiaľ ju nepredložilo

    Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je.

    Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo. Od februára 2015 je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov.

    Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

    Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol.

    Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva.

    - Reklama -