Markéta Šichtařová: Socialisti ľuďom škodia. Ale nikdy to nepochopia

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Kúpiť si byt je dnes natoľko zložité, že pre mnoho ľudí sa rovná neúspešným pokusom o vymyslenie perpetuum mobile a podľa Markéty Šichtařovej sa situácia len tak rýchlo nezlepší. Na blogu servera iDnes.cz však súčasne ponúkla cesty, ako ceny bytov postupne znížiť. Liekom je podľa nej kapitalizmus.

    „Krajiny, v ktorých je bývanie také drahé, majú niečo spoločné a nie je to kapitalizmus. Je to politika centrálnych bánk – zvrhla nízke či dokonca záporné úrokové sadzby, zvrhla vysoké tlačenie peňazí.

    To tieto atribúty sociálneho inžinieringu zlyhali. A kým sa príčiny neodstránia, lepšie to nebude,“ napísala ekonómka.

    Háčik je vraj v tom, že socialisti nikdy nepochopia, že svojimi nápadmi ľuďom v skutočnosti škodia. Ako dôkaz vraj môže slúžiť situácia v kanadskom Vancouveri, kde v roku 2017 zaviedli špeciálnu daň na byty, ktoré si síce niekto kúpi, ale potom v nich viac ako pol roka nebýva.

    V takom prípade musí zaplatiť daň 1 percento z ceny nehnuteľnosti. To sa nepáči predovšetkým čínskym investorom, ktorí sa chcú s mestom súdiť. Radnica tak namiesto peňazí na výstavbu zháňa skôr peniaze na právnikov, aspoň podľa Šichtařovej.

    A to nie je jediný problém. Z dostupných dát ekonómka tiež vyčítala, že po zavedení dane klesli ceny najmenších bytov, zato však ceny trojizbových a väčších bytov vzrástli až o 28 percent. Takže ľudia, ktorí by z rodinných dôvodov radi bývali vo väčšom byte, majú po zásahu úradníkov smolu a musia sa uspokojiť s menším bytom.

    „Nie, kanadská daň pre nás nie je žiadnou inšpiráciou. Kto chce skutočne úprimne zlacniť byty a nenaháňa len politické body, zamyslí sa, či to náhodou nie je divné, keď je hlavná úroková sadzba centrálnej banky nulová či dokonca záporná.

    Zamyslí sa, či to je normálne, keď veriteľ musí platiť dlžníkovi za to, že mu ,smie‘ požičať. Zamyslí sa, ako u nás zafungovali intervencie… Nie, problém nie je v daniach, v majiteľoch, v špekulantoch. Je v menovej politike a v jej variácii na socialistické centrálne plánovanie,“ uzavrela dáma.

    Celý komentár nájdete na webe iDnes.cz.

     

    - Reklama -