Deti, rezne nebudú. Moslimom to vadí, padlo v Nemecku. A malo to dohru

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Dve materské škôlky v Lipsku chceli prestať ponúkať bravčové mäso. Reagovali tak na skutočnosť, že uvedené zariadenia navštevuje čoraz viac detí z moslimských rodín a tie, ako je známe, bravčové mäso nejedia. Server Leipziger Volkszeitung k tomu poznamenáva, že rozhodnutie vedenia materských škôl vyvolalo značnú vlnu odporu.

    Bohužiaľ došlo aj na vyhrážky, takže polícia oba objekty po nejaký čas strážila. Pred škôlkami stáli policajné vozy. Nakoniec sa rozhodlo, že jedálne lístky detí sa meniť nebudú.

    Pôvodne sa mala strava zmeniť kvôli dvom moslimským dievčatám. „Z úcty k meniacemu sa svetu sa budú od 15. júla objednávať a vydávať iba potraviny, ktoré neobsahujú bravčové mäso,“ uvádzalo sa vo vysvetľujúcom liste, ktorý informoval rodičov o zámeroch škôlok. List podpísal riaditeľ Wolfgang Schäfer. Stiahnuť sa mali aj gumové medvedíky, pretože tieto cukrovinky obsahujú stopy produktov z bravčového mäsa.

    Väčšina rodičov detí, ktoré do škôlok dochádzajú, s tým nemala problém, ale širšia verejnosť áno. Niekomu sa rozhodnutie škôlok nepáčilo natoľko, že sa skutočne začal vyhrážať násilím.

    Rozladenosť nad týmto rozhodnutím neskrývali ani niektorí politici. Podľa členov najsilnejšej vládnej strany CDU je rozhodnutie stiahnuť bravčové mäso z jedálneho lístka úplne neprijateľné. Nemeckí sociálni demokrati, ktorí sú súčasťou centrálnej vládnej koalície, hovoria, že stiahnutie bravčového mäsa z jedálneho lístka je v poriadku, pokiaľ ide napríklad o vegetariánske škôlky, ale kvôli moslimským deťom by sa jedálny lístok meniť nemal.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

     

    - Reklama -