Nord Stream 2 žaluje EÚ za diskrimináciu jeho plynovodu

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Nord Stream 2 argumentuje, že tieto “diskriminačné opatrenia” sú “jednoznačne nastavené a pripravené za účelom znevýhodnenia” plynovodu spájajúceho Rusko a Európu. Zmeny v pravidlách podľa spoločnosti porušujú európske princípy rovnoprávnosti a proporcionality. 

    Nord Stream 2 doteraz položil do Baltského mora 1200 kilometrov potrubí medzi Nemeckom a Ruskom, kadiaľ má do Európy prúdiť ruský zemný plyn. Kritici tvrdia, že plynovod zvýši závislosť Európy od ruských surovín a poškodia záujmy východných členských krajín a partnerov, napríklad Ukrajinu.

    Prívrženci zas zdôrazňujú potrebu zabezpečených dodávok energie, keďže ťažba zemného plynu v EÚ klesá.

    Dodatky k príslušnej európskej smernici boli schválené v apríli v prostredí tvrdej kritiky voči projektu Nord Stream 2. Nové pravidlá sa budú týkať všetkých plynovodov z tretích krajín a do nich. Európska komisia vďaka nim bude môcť dohliadať na plynovody, vrátane nemecko-ruského projektu.

    Okrem toho bude mať možnosť zabrániť tomu, aby jediná spoločnosť sama ťažila plyn a prevádzkovala potrubie, ktoré bude môcť za poplatok používať aj konkurencia.

     

     

    - Reklama -