Šichtařová opísala niečo, čo z úst českých politikov často nezaznieva. Ide o peniaze

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Archív M. Š.)

    Myšlienka, že peniaze zarobené v Česku by nemali z krajiny odtekať, znie pekne a nejeden politik sa tohto nápadu chopí. Ekonómka Markéta Šichtařová však v blogu na serveri iDnes.cz upozorňuje, že tento nápad má aj svoju odvrátenú temnú stranu. A tú sa na rozdiel od uvedených politikov nezdráha opísať.

    „Predstavme si čisto hypoteticky, že všetky zahraničné firmy nejako donútime, aby svoje zisky reinvestovali u nás a neodvádzali ich do zahraničia. Lenže k čomu to povedie? Odpoveď: ak to povedie k stavbe ďalších skladov, nijako sme si tým nepomohli.

    Zamestnali sme totiž síce ľudí v sklade, ale títo ľudia potom budú chýbať iným českým firmám a živnostníkom, ktorí pre nedostatok ľudí nebudú schopní prevádzkovať svoje vlastné živnosti,“ napísala.

    „Postavíme z reinvestovaných dividend ďalšiu montovaciu halu – a aby v nej mal kto pracovať, privezieme do nej z Ukrajiny robotníkov. Donútime Amazon reinvestovať zisky a rozšíriť sa – a vo vedľajšej dedine nebude fungovať krčma ani škola, pretože v nej nebude mať kto pracovať,“ varovala ekonómka.

    Krátko povedané, snaha udržať dividendy doma môže zaváňať snahou o zabetónovanie starej štruktúry českej ekonomiky, ktorá Česku v dlhodobej perspektíve ani trochu nepomôže.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

     

    - Reklama -