USA stoja vo svete osamotene. Nevedia vytvoriť koalíciu, uviedol Zaríf

    0
    Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Autor: TASR)

    “USA stoja vo svete osamotene…nevedia vytvoriť koalíciu (v Perzskom zálive),” uviedol na tlačovej konferencii. Spojenci Spojených štátov sa podľa neho “príliš hanbia”, aby boli s nimi v koalícii.

    Napätie v regióne Perzského zálivu sa vyostrilo po tom, ako britské vojenské námorníctvo začiatkom júla asistovalo pri zadržaní iránskeho tankera pri Gibraltári. Londýn vyjadril presvedčenie, že toto plavidlo prepravovalo ropu do Sýrie a porušovalo tak sankcie EÚ.

    Irán v zrejmej odvete zadržal tankery plaviace sa pod britskou a panamskou vlajkou v Hormuzskom prielive, kadiaľ prechádza strategicky významná dopravná trasa.

    Transatlantický koordinátor nemeckej vlády Peter Beyer v pondelok vyhlásil, že jeho krajina by mala hrať hlavnú úlohu v misii vedenej Európskou úniou zameranej na ochranu lodnej prepravy v Perzskom zálive. Odmietol pritom účasť Nemecka v akejkoľvek misii vedenej Spojenými štátmi.

    “Ak by sa Nemecko zúčastnilo na misii vedenej USA a situácia by eskalovala, hrozilo by veľké nebezpečenstvo vtiahnutia do vojenskej misie,” upozornil Beyer podľa agentúry DPA.

    Napätie medzi Spojenými štátmi a Iránom sa začalo opätovne stupňovať po odstúpení Washingtonu od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe a zostrelení amerického dronu Iránom. 

     

    - Reklama -