Správajú sa ako banditi. Ruský robotník zmlátený na demonštrácii podáva žalobu na policajtov

    0
    Policajti prichádzajú blokovať ulicu počas demonštrácie za slobodné a spravodlivé voľby v centre Moskvy (Autor: TASR)

    Cyklista Andrej Kurgin je jedným z ľudí, ktorí sa zúčastnili demonštrácií v Moskve. Po hlavnom meste Ruskej federácie sa pohybuje práve na bicykli a na bicykli vyrazil aj na nepovolenú demonštráciu, ktorej účastníci požadovali, aby sa moskovskí komunálni politici mohli zúčastniť komunálnych volieb a byť zvolení.

    Video, v ktorom polícia robotníka Kurgina násilím odtiahla z demonštrácie aj s jeho bicyklom, koluje po internete, a to aj v Rusku. Hoci bol nakoniec prepustený, rozhodol sa policajtov zasahujúcich cez víkend proti demonštrantom zažalovať.

    „Chcel som sa len prejsť na bicykli po meste a pritom sa pozrieť na demonštráciu. Nebol som na takej akcii prvýkrát a tušil som, čo uvidím. Ale to, čo sa stalo, predčilo moje očakávania. Už ma zadržali neraz, ale vždy to bolo v medziach akejsi slušnosti. Dobrý deň, občan, porušujete zákon, poďte so mnou – a ja bez problémov poslúchnem. Ale tentoraz na mňa skočili zozadu, niekoľko policajtov naraz, vôbec im neprekážalo, že ich natáčajú novinári,“ prezradil v rozhovore pre Lidové noviny.

    „Zo všetkých síl som sa snažil udržať bicykel, pretože keby som ho pustil, už ho nikdy neuvidím. Bolo to až humorné, dovliekli ma aj s bicyklom k autozaku (automobil na prevoz zadržaných – pozn. red. LN). Tam prehľadali batoh, a keď nenašli nič zakázané, s nepublikovateľnými slovami ma prepustili,“ dodal.

    Kým ho prepustili, tak ho policajti poriadne zbili obuškami a to im podľa tridsaťsedemročného robotníka nesmie prejsť. Ak neuspeje na ruských súdoch, je pripravený obrátiť sa aj na medzinárodné inštancie. „Nemôže sa to skončiť inak ako rozsudkom v môj prospech, pokiaľ teda dovtedy, kým sa to vyrieši, Rusko nejakým spôsobom zo záväzkov k Európskemu súdu pre ľudské práva nevycúva,“ zdôraznil Kurgin.

    „Naše vedenie sa správa ako banditi, robí si, čo chce, svoje vlastné zákony nedodržuje. Nie som priaznivcom anarchie, štát musí fungovať, ale v prospech občanov,“ pokračoval nekompromisne Kurgin s tým, že ruská ekonomika bude ešte nejaký čas padať, súčasní vládcovia Kremľa budú naďalej schopní všeličoho, aby sa udržali pri moci, a vlastne aj s tým robotník počíta. Banditi sa vraj spravidla nevzdávajú veľmi dobrovoľne.

    Ale jedného dňa to vraj v Rusku vybuchne. „Až to vybuchne, bude revolúcia. Ľudia sú už teraz veľmi nespokojní,“ uzavrel.

    Celý rozhovor nájdete na webe Lidovky.cz.

    - Reklama -