Sme rodina: Pôsobenie Matečnej? Horšie ako klimatická zmena

    0
    Poslanci hnutia Sme rodina (Autor: DF)

    Saldo zahraničného obchodu za obdobie od roku 2016, teda od nástupu ministerky Gabriely Matečnej (SNS), dosahovalo podľa hnutia každoročne nové záporné historické maxima a dnes je všetkým jasné, že výsledkom zahraničného obchodu s agrokomoditami za rok 2019 bude záporné saldo vo výške minimálne 1,75 miliardy eur.

    “To je viac ako 60 % oproti tomu, v akom stave preberala pani Matečná ministerstvo pôdohospodárstva (MPRV) SR v roku 2016,” zdôraznilo tlačové oddelenie hnutia.

    “Dnes už nemusíme analyzovať trendy vývoju rezortu pôdohospodárstva od roku 2016, pretože dnes je všetkým jasné, že to, čo dokázala pani ministerka Matečná a SNS, má ďaleko väčšie negatívne dosahy na potravinovú sebestačnosť Slovenska ako prebiehajúca klimatická zmena,” uviedol vedúci pracovnej skupiny hnutia pre pôdohospodárstva, potravinárstvo a regionálny rozvoj Jaroslav Karahuta.

    Riešenie pre zastavenia úpadku rezortu pôdohospodárstva a naštartovania procesov zabezpečenia potravinovej sebestačnosti má hnutie podľa neho podrobne spracované v Stratégii 2030, ktorú predstaví už v septembri tohto roku.

    Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora informovala, že saldo zahraničného obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v období január až máj 2019 pasívne, a to v hodnote 769,5 milióna eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšilo o 5,7 %.

    Záporné saldo vývozu a dovozu sa v medziročnom porovnaní zvýšilo pri živočíšnych výrobkoch o 25,1 %, u potravín, nápojov a tabaku o 5,6 % a u tukov a olejov o 10,1 %, znížilo sa pri rastlinných výrobkoch o 20,3 %. 

     

     

    - Reklama -