Nemecko by malo prevziať viac zodpovednosti vo svete, tvrdí lotyšský prezident

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Nemecko musí prevziať väčšiu zodpovednosť vo svete, primeranú jeho ekonomickej a politickej sile – a to aj na vojenskej úrovni,” vyhlásil Levits, ktorého citoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Viac než 70 rokov po druhej svetovej vojne sa z Nemecka podľa neho stala uznávaná krajina, ktorá je vysoko ceneným centrom Európy. V turbulentných časoch boli Nemecko i kancelárka Angela Merkelová istým stabilizátorom, tvrdí Levits. Pre Lotyšsko, ako zdôraznil, je mimoriadne dôležité, že Nemecko sa v rámci Severoatlantickej aliancie zasadzuje za spoločnú obranu európskeho priestoru.

    Levits (64), ktorý nastúpil do úradu prezidenta v júli, prežil časť svojho života v Nemecku, kam v roku 1972 spolu s rodičmi emigroval. “Nemecko prijalo mňa a moju rodinu po tom, ako sme museli Lotyšsko kvôli sovietskemu okupačnému režimu opustiť… Nemčina je po lotyštine mojím druhým jazykom a z návštevy Nemecka mám vždy radosť,” dodal.

    Keďže Levits prežil v Nemecku 20 rokov života, ako tvrdí, táto krajina ho v mnohom ovplyvnila. Podľa vlastných slov sa dokonca stal tak trochu Nemcom, čo prejavuje v “disciplinovanosti, pocite zodpovednosti a v demokratickom nastavení”, povedal Levits pre agentúru DPA v Rige.

    V piatok sa má Levits v Berlíne stretnúť s nemeckým spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a predsedom Spolkového snemu Wolfgangom Schäublem.

    Od roku 2004 pôsobil Levits ako sudca Európskeho súdneho dvora. Začiatkom 90. rokov sa podieľal na vyhlásení nezávislého Lotyšska a keď Lotyšsko v roku 1991 získalo nezávislosť od sovietskeho Ruska, stal sa prvým veľvyslancom svojej krajiny v Nemecku.

     

    - Reklama -