Za nenahlásenie voľného miesta pokuta ešte nepadla

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Kontrolné skupiny ústredia práce a úradov práce od začiatku roka vykonali 58 kontrol dodržiavania zverejňovania voľných pracovných miest a povinností zamestnávateľa pri zverejňovaní ponuky zamestnania.

    Najčastejším problémom je aktualizácia voľných miest

    “V 21 prípadoch bol výsledkom kontroly protokol. Boli zistené menej závažné pochybenia. Peňažné pokuty zatiaľ neboli uložené,” priblížila pre TASR riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ústredia práce Jana Lukáčová.

    Najčastejším problémom je však aktualizácia nahlásených voľných pracovných miest.

    “Máme na mysli situáciu, keď zamestnávateľ obsadí voľné pracovné mesto, ale jeho nahlášku nezruší. Takisto sa stáva, že zamestnávateľ nahlási voľné pracovné miesta, no v realite ich plánuje obsadzovať postupne,” priblížila Lukáčová.

    Richter chce diskutovať so zamestnávateľmi

    V praxi sa stáva, že zamestnávateľ, ktorý pri obsadzovaní pracovných miest spolupracuje s pracovnou agentúrou, nahlási voľné pracovné miesto, no zároveň to isté voľné pracovné miesto nahlási aj agentúra, ktorá bola poverená jeho obsadením.

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) však už avizoval, že chce o tomto duplicitnom nahlasovaní diskutovať so zamestnávateľmi.

    “Budem mať záujem nájsť riešenie, aby tieto čísla vyjadrovali objektívny stav reálnych voľných pracovných miest, ktoré zamestnávatelia potrebujú obsadiť. Je potrebné odstrániť túto duplicitu,” poznamenal ešte v júli Richter.

    Firmy s nahlasovaním voľných pozícií až taký problém nemajú.

    Byrokracia sa čiastočne odbúrala, tvrdia zástupcovia zamestnávateľov

    “Opätovné zavedenie povinnosti nahlasovať voľné pracovné miesta možno považovať za ďalšiu byrokraciu, avšak záťaž je menšia než predtým, keďže voľné pracovné miesta je možné nahlásiť aj online. Zavedenie tohto opatrenia súvisí tiež s plnením úloh vládnej Stratégie pracovnej mobility,” priblížil tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

    Asociácia priemyselných zväzov (APZ) uviedla, že ak sa v praxi vyskytnú nejaké problémy, ústredie práce ich priebežne odstraňuje.

    “Napríklad v súčasnosti väčšinu nahlásených miest zamestnávatelia automaticky označujú za vhodné aj pre štátnych príslušníkov tretích krajín. Ústredie preto apelovalo na firmy, aby tieto atribúty posudzovali objektívnejšie,” priblížila hovorkyňa APZ Silvia Šeptáková.

    Novela zákona o službách zamestnanosti podľa jej slov v niečom proces zjednodušila a v niečom, naopak, zamestnávateľom skomplikovala.

    Miesta sa dajú hlásiť aj cez internetového sprievodcu

    “Oceňujeme zrušenie povinnosti doložiť k žiadosti doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní, avšak pribudla nová povinnosť, a to doložiť potvrdenie obce o vhodnosti ubytovania pre cudzinca,” dodala Šeptáková.

    Voľné miesta môžu zamestnávatelia nahlásiť prostredníctvom Internetového sprievodcu trhom práce alebo formou elektronickej pošty zaslaním na úrad práce alebo prostredníctvom komerčných pracovných portálov a novín.

    V súčasnosti má ústredie práce podpísanú dohodu so šiestimi. “Ústredie rokuje a uzatvára dohody o spolupráci pri nahlasovaní voľných pracovných miest s každým subjektom, ktorý prejaví záujem,” dodala Lukáčová.

    - Reklama -