Poisťovne začnú s pozývaním žien na populačný skríning

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    “Aj na tomto programe MZ SR spolupracuje s odbornými spoločnosťami aj zdravotnými poisťovňami, ktoré budú svojich poistencov na toto vyšetrenie pozývať. Skríning rakoviny prsníka je zameraný na aktívne a organizované vyhľadávanie rakoviny prsníka,” priblížila Eliášová.

    Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium rakoviny prsníka vo veľkosti len niekoľkých milimetrov.

    “V tejto fáze je rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná bez potreby veľkého operačného zásahu, dokonca väčšinou aj bez chemoterapie či rádioterapie,” zdôraznila hovorkyňa rezortu.

    Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že päť až šesť percent žien na Slovensku je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka.

    “V priemere tak až 300 žien ročne zomrie zbytočne. Ak by prišli na vyšetrenie skôr, choroba by sa mohla podchytiť vo včasnejšom štádiu a šanca na vyliečenie by bola väčšia,” prízvukujú odborníci.

    Situáciu preto podľa MZ SR môže výrazne zlepšiť celoplošný, štátom garantovaný a pravidelne vyhodnocovaný mamografický skríning rakoviny prsníka na Slovensku.

    Mamografické pracoviská, na ktorých by sa mali vykonávať preventívne prehliadky prsníkov žien v rámci Roka prevencie, ministerstvo začalo preverovať v júni.  

    Ak chceli byť pracoviská súčasťou skríningového programu, museli sa doň iniciatívne prihlásiť.

    MZ SR od nich vyžadovalo, aby deklarovali, že spĺňajú niekoľko požiadaviek. Medzi nimi napríklad to, že minimálny počet mamografických vyšetrení na pracovisku je ročne 3000. Rovnako museli splniť podmienku certifikovaných pracovníkov aj štatistické spracovanie a vyhodnotenie viacerých výsledkov.

    Podmienkou bol tiež vysoko kvalitný digitálny mamograf s minimálnou radiačnou záťažou. Ich zoznam je dostupný na webe MZ SR.

    - Reklama -