Ani tak, ani tak! Komora lekárov adresovala Kalavskej a Pellegrinimu takúto výzvu

    0
    Peter Pellegrini a Andrea Kalavská (Autor: TASR)

    Podľa názoru šéfa SLK ani ústavný, ani obyčajný zákon nie je dostatočne odborne pripravený na to, aby mohol byť predložený do parlamentu.

    “Ústavný zákon preto, lebo je celý nezmyslom a návrh obyčajného preto, lebo nikto nevie, ako ministerstvo zapracovalo pripomienky, a keďže celý čas od jeho pripomienkového konania bol venovaný návrhu ústavného zákona, či vôbec nejaké pripomienky boli zohľadnené a či sa nimi vôbec niekto na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR zaoberal,” konštatoval.

    SLK vyzvala nielen Kalavskú, ale aj politické strany a predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby “ukončili politické ťahanice” týkajúce sa stratifikácie a začali sa venovať pacientovi.

    Kollár sa vyjadril aj k možnej demisii šéfky rezortu zdravotníctva. Podľa jeho slov by takýto krok nebol správny, pretože do volieb ostáva už len niekoľko mesiacov.

    Kalavská v pondelok (19. 8.) potvrdila, že projekt stratifikácie nemocníc nebude mať formu ústavného zákona, čo od nej žiadal predseda Smeru-SD Robert Fico. Smer-SD už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí.

    Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

    Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024.

    Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

     

    - Reklama -