Na summit krajín G7 prišiel nečakaný hosť. S americkou delegáciou sa nestretne

    0
    Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Autor: TASR)

    “Zaríf… pricestoval do Biarritzu, kde sa koná summit G7, aby pokračoval v rokovaniach o možných budúcich krokoch, o ktorých predtým diskutovali prezidenti Iránu a Francúzska”.

    Na Twitteri to uviedol Abbás Músaví, hovorca iránskeho rezortu diplomacie, s odkazom na prebiehajúce rokovania o možnostiach zachovania Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) – tzv. jadrovej dohody.

    Músaví ďalej dodal, že v rámci danej návštevy nie sú plánované “žiadne stretnutia, ani rokovania s americkou delegáciou”. 

    Podľa slov nemenovaného francúzskeho predstaviteľa, o ktorých informovala agentúra AP, pozvalo do Biarritzu Zarífa Francúzsko s cieľom zmierniť napätie okolo iránskeho jadrového programu.

    Rozhodnutie pozvať do dejiska summitu G7 šéfa iránskej diplomacie, padlo podľa vyjadrenia francúzskeho predstaviteľa po tom, ako sa lídri zúčastnených krajín v sobotu stretli na spoločnej večeri.

    Zdroj pre AP taktiež potvrdil, že Zaríf sa nestretne s americkou delegáciou, pričom však zdôraznil, že Paríž v tomto smere koná “s vedomím Spojených štátov, ako aj európskych partnerov”.

    - Reklama -