Opäť zmeny v rokovacom poriadku? Toto by som zakázal, hovorí Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Rozmýšľam, že ak by som ešte raz zmenil rokovací poriadok, tak by som zakázal, aby sa počas jedného volebného obdobia mohli prekladať návrhy zákonov v tej istej podobe,” povedal Danko.

    Argumentuje tým, že niektoré návrhy zmien v zákonoch predložili poslanci tri či štyrikrát v tom istom znení. Tvrdí, že poslanci vedia, že z toho majú publicitu. Preto chce zabrániť predkladaniu tých istých návrhov v jednom volebnom období.

    Uviedol, že v Rakúsku majú napríklad nastavený poriadok tak, že ak neprejde zákon výborom, tak sa nedostane do pléna na hlasovanie.

    Danko už niekoľko zmien v rokovacom poriadku urobil. Teraz tvrdí, že ho od Slovenska preberajú aj iné krajiny.

    “Máme najdemokratickejší rokovací poriadok,” skonštatoval s tým, že opozícia aj koalícia ho v kuloároch za tieto zmeny chvália.

    V roku 2016 vládna koalícia presadila balíček zmien, ktorým sa zaviedli časové limity pre vystúpenia poslancov. V rokovacej sále sa zároveň zakázalo používať transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politické strany a reklamu.

    Šéf parlamentu dostal právo iniciovať disciplinárne konanie voči poslancom, ktorí na schôdzi opakovane porušujú poriadok.

    Opoziční poslanci sa pre podozreniu z porušovania niektorých práv garantovaných ústavou obrátili s novelou rokovacieho poriadku na Ústavný súd SR. Ten následne rozhodol, že právna úprava nie je v rozpore s ústavou. 

    - Reklama -