VIDEO Matovič takto rečnil pred asi 50 ľuďmi. Vrátane politikov…

    0
    Igor Matovič pred budovu ministerstva v Bratislave. (Autor: FB/I. Matovič)

    Matovič ešte v úvode protestu adresoval ľuďom takúto výzvu cez sociálnu sieť: 

    „Pán premiér má každé ráno na stole zvodky zo Slovenskej informačnej služby (SIS). Má na telefóne riaditeľa SIS. Má omnoho lepšie informácie, aké mám k dispozícii ja,“ uviedol Matovič.

    Podľa Matoviča na základe toho mali Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) informácie o tom, že si mala Jankovská písať s Marianom Kočnerom.

    Ten je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza.

    Hnutie OĽaNO medzičasom zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého začne v utorok (27. 8.) zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, na ktorej chce vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). 

    Uviedlo to v reakcii na vyjadrenia premiéra, ktorý neodvolal štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú z funkcie.

    Dnešný verejný protest za odvolanie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti OĽaNO vysiela naživo prostredníctvom sociálnej siete:

    Minister spravodlivosti Gábor Gál nemá poznatok o existencii takejto informácie z prostredia SIS, uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová s tým, že platí jeho predchádzajúce stanovisko.

    V ňom uviedol, že podá návrh na Jankovskej odvolanie v prípade, že sa preukážu väzby na Mariana Kočnera.

    Matovič reagoval aj na fakt, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vyzvali predstaviteľov štátnych a justičných orgánov, ktorí s Marianom Kočnerom komunikovali, aby sa prihlásili.

    „Rešpektujem názor mnohých ľudí, že títo prokurátori sú čestní a naozaj im idú po krku,“ povedal. K tomuto názoru Matoviča sa priklonil aj poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS), ktorý sa taktiež zúčastnil protestu.

    Vyzval ministra spravodlivosti, aby neodkladne podal návrh na odvolanie Jankovskej.

    Na otázku, či nehodlá otvoriť tému na bezpečnostnom výbore, ktorého je členom, povedal, že dnes ešte nevie povedať, či to bude predmetom niektorého parlamentného rokovania, ale podľa neho to Jankovská „neustojí, pretože toto sa ustáť nedá“.

    Jankovská cez víkend oznámila, že podáva trestné oznámenie na predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča za ohováranie.

    Avizovala aj právne kroky vo veci komunikácie s Marianom Kočnerom a „z toho vyplývajúcich úkonov vykonaných orgánmi činnými v trestnom konaní“.

    Údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom odmietla. Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

    Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.

    Pellegrini povedal, že v prípade Jankovskej bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Gál podľa svojich slov okamžite po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na jej odvolanie.

    V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál podľa svojich slov zotrvanie vo funkcii ministra.

    - Reklama -