Ukrajina drží „atómový kufrík“ k americkým voľbám. Ide o Joea Bidena a kšefty s Porošenkom

    0
    Petro Porošenko (vpravo) a Joe Biden počas stretnutia v Kyjeve 7. decembra 2015 (Autor: TASR)

    Americký denník píše, že osobný právnik prezidenta Trumpa Rudolph Giuliani sa obrátil na jedného z členov tímu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nechal preveriť, či nemala Ukrajina dodať v roku 2016 nejaký kompromitujúci materiál práve proti Donaldovi Trumpovi.

    Okrem toho sa Giuliani zaujímal o rolu Bidenovho syna Huntera Bidena, ktorý pôsobil ako člen rady riaditeľov najväčšej súkromnej ukrajinskej firmy pre ťažbu plynu Burisma.

    Giuliani tvrdí, že v Madride vystupoval ako súkromná osoba, ale s vedomím administratívy Donalda Trumpa. The New York Times k tomu poznamenal, že Giulianiho nátlak na ukrajinskú stranu značne pobúril opozičných demokratov.

    Ukrajinské médiá sú podľa amerického denníka pod tlakom. Nevedia, či Giulianimu vyhovie. Ak by totiž v najbližších prezidentských voľbách v roku 2020 vyhral Joe Biden, mohlo by to poškodiť americko-ukrajinské vzťahy.

    Ale ak Giulianimu nevyhovie, existuje možnosť, že Zelenskyj nebude prijatý v Bielom dome u Donalda Trumpa, o čo by veľmi stál, pretože by išlo o veľké symbolické gesto.

    Volodymyr Zelenskyj

    Volodymyr Zelenskyj  Zdroj: TASR

    Tereza Spencerová sa na celú kauzu díva trochu inak.

    „Zo správ v ukrajinských médiách sa dá poskladať určitý obrázok. Všetko sa začalo na konci roku 2015, keď do Kyjeva priletel vtedajší viceprezident USA Joe Biden. Nátlakový charakter jeho návštevy bol svojím spôsobom príznačný a zrejme o ňom nemožno pochybovať, pretože sám Biden neskôr v médiách priznával, že Ukrajine neskrývane zasahoval do jej záležitostí,“ napísala Spencerová v komentári pre server iprima.cz.

    Ukrajinský aparát bol podľa Spencerovej tlačený, aby sa zbavil štátneho prokurátora Viktora Šokina, inak na Ukrajinu nedoputuje pôžička vo výške jednej miliardy dolárov. Viktor Šokin vo svojej funkcii nakoniec naozaj skončil.

    Nahradil ho Jurij Lucenko. A vyšetrovanie spoločnosti Burisma, ktoré podľa Spencerovej dovtedy bežalo, zastavili.

    Keď dnes už bývalý prezident Petro Porošenko prehral prezidentské voľby, Lucenkova pozícia sa oslabila a do médií začali unikať správy o podozrivých aktivitách v spomínanej spoločnosti a o výške odmien, ktoré mali dostať členovia vedenia spoločnosti.

    Podľa Spencerovej však zasiahol kontroverzný podnikateľ Ihor Kolomojskyj a aj Lucenko začal informácie unikajúce z preverovania firmy zadržovať.

    „Je zrejme iróniou, že si ukrajinskí oligarchovia, skutoční vládcovia ,demokratickej‘ krajiny, najprv stavili na Hillary, po Porošenkovej prehre chceli otočiť, ale prieskumy americkej verejnej mienky stavajú stále Joea Bidena do pozície hlavného súpera Donalda Trumpa pre budúce voľby, a tak sa ,tí z Kyjeva‘ nevedia rozhodnúť. Do prvých investovali veľa, majú investovať zrazu do druhých? A ak znovu zvolia zle, znovu príde nejaký Američan, ktorý tentoraz len zmení oslovenie a povie: ,Volodymyr, svoju miliardu nedostaneš, keď…‘ Nie je preto vcelku div, že Zelenskyj aktuálne v kauze ,strýka Joea‘ Bidena hrá skôr mŕtveho chrobáka,“ napísala k tomu Spencerová.

     

    - Reklama -