VIDEO Premiér: Súčasné kauzy vyplynuli z nedokonalostí pri budovaní štátu

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Slovensko je dnes demokratickou krajinou

    Pred 27 rokmi Slovensko podľa premiéra definitívne právne potvrdilo, že berie svoj osud do vlastných rúk. “Slovenská republika je dnes demokratickou krajinou, ktorá ústavnou cestou dokázala zvládnuť aj také politické pohyby, akých sme boli svedkami pred rokom a pol,” skonštatoval Pellegrini vo videu na sociálnej sieti.

    Vytvorme dobré pravidlá

    Ako tvrdí, 27 rokov sa môže zdať, že je dostatočný čas na vyriešenie všetkých spoločenských zmien, ktoré priniesol demokratický režim a následná ekonomická i spoločenská transformácia. “Na druhej strane, ak sa pozrieme na stáročné budovania demokracie vyspelých a dnes veľmi úspešných krajín, je 27 rokov naozaj krátky čas. Je normálne, ak sme sa počas nich ako spoločnosť dopustili aj zlyhaní,” povedal predseda vlády. 

    Podľa neho je potrebné si uvedomiť, že nestačí len vytvoriť dobré pravidlá. Je nevyhnutné dostať ich aj do povedomia ľudí, vytvoriť k ním úctu a hlboko zakoreniť spoločenský štandard, že sa tieto pravidlá neprekračujú.

    Máme modernú ústavu

    Moderná slovenská ústava je podľa Pellegriniho porovnateľná s ústavami starších demokratických krajín, plne rešpektuje všetky základné ľudské práva i slobody a umožňuje budovať nielen demokratický a právny, ale aj sociálny štát. “Majme preto úctu k ústave, formujme spravodlivý štát a buďme na našu ústavu i vlasť hrdí,” vyzval premiér.

    Zvrchovanosť SR

    Dňom Ústavy SR si verejnosť v nedeľu pripomína najvyššie postavený právny predpis krajiny. Skladá sa z preambuly a deviatich hláv. Prvý september, keď ústavu v roku 1992 schválil parlament, je štátnym sviatkom. Prijatiu základného zákona štátu predchádzalo júlové prijatie Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR.

     

    - Reklama -