Izrael presviedča, že prestrelka s Hizballáhom sa zrejme skončila

    0
    Libanončania sa pozerajú na škody po streľbe z Izraela – 1. septembra 2019 (Autor: TASR)

    “Taktická udalosť pri Avivime – prestrelka – sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončila,” povedal novinárom hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus, ktorého citovala agentúra AFP.

    Podľa agentúry AP Conricus uviedol, že militanti Hizballáhu vystrelili na izraelskú vojenskú základňu “dve alebo tri” protitankové strely – spôsobili materiálne škody, zasiahli vojenskú sanitku, nikoho však nezranili ani neusmrtili.

    Podľa jeho slov Izrael v reakcii na útok vypálil na zdroj nepriateľskej paľby približne 100 delostreleckých nábojov a nasadil do akcie aj vojenský vrtuľník.

    Conricus dodal, že hoci sa “taktické udalosti” zdajú byť ukončené, hlbšie “strategické hrozby”, ktoré predstavuje Hizballáh, pretrvávajú – a Izrael je stále pripravený na ďalší boj.

    Armáda židovského štátu predtým informovala, že z Libanonu bolo v nedeľu vypálených niekoľko protitankových striel na izraelskú vojenskú základňu a vojenské vozidlá. Potvrdila “niekoľko zásahov” a uviedla, že reagovala streľbou na “zdroje paľby a na ciele v južnom Libanone”.

    K útoku sa prihlásilo libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vyhlásilo, že zničilo izraelské “vojenské vozidlo” smerujúce do kasární Avivim a usmrtilo či zranilo jeho posádku.

    K incidentu došlo po tom, čo vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sľúbil v sobotu odvetu za údajný minulotýždňový izraelský útok bezposádkovými lietadlami.

    Údajný izraelský dron sa zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého.    Izrael sa k nasadeniu dronov v Bejrúte neprihlásil.

     

    - Reklama -