Prokurátor zatiaľ nepovie, či zastavil trestné stíhanie Babiša

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    “Dozorový štátny zástupca predložil konečné rozhodnutie vo veci v mediálnom priestore označovanej ako 'kauza Čapí hnízdo', v ktorého rámci zmenil svoj právny názor na posúdenie veci. S konečným rozhodnutím sa momentálne zoznamuje vedúci štátny zástupca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe, ktorý sa okrem iného bude zaoberať otázkou, či je táto zmena zákonná a dôvodná, respektíve či je zákonné a dôvodné predložené rozhodnutie. S ohľadom na rozsah spisového materiálu sa v súčasnosti nemožno vyjadriť k časovej dotácii, ktorú si uvedené vyžiada. Do ukončenia tohto nadväzujúceho procesu a následného administratívneho spracovania sa k obsahu konečného rozhodnutia nebude Mestské štátne zastupiteľstvo v Prahe vyjadrovať,” uvádza sa podľa Aktuálně.cz v stanovisku Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

    Prokurátor podľa Deníka N zastavil stíhanie Babiša, jeho rodinných príslušníkov a spolupracovníkov. Závery však nemusia byť konečné a teraz ich bude posudzovať vedenie Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

    “Ja tú informáciu nemám, takže nemôžem ani nič komentovať. Beriem to s rezervou,” povedal Babiš pre spravodajský server iDNES.cz na margo informácií o zrušení trestného stíhania v kauze Čapí hnízdo.

    “Nám nezostáva nič iné len rozhodnutie štátneho zástupcu rešpektovať. Očakávam, že jeho rozhodnutie bude odôvodnené. Štátni zástupcovia sú nezávislí a je to tak dobre. Politici by ich rozhodnutia mali rešpektovať,” uviedol podľa Aktuálně.cz Babišov koaličný partner a predseda ČSSD Jan Hamáček.

    Českému premiérovi hrozí v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie.

    Okrem Babiša čelia stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

    - Reklama -