Johnson má plán, lídrovi opozície posiela výzvu. Prezradil, kedy chce v Británii predčasné voľby

    0
    Britský premiér Boris Johnson počas prejavu v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 3. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Počas búrlivej parlamentnej debaty Johnson uviedol, že ak Corbyn zahlasuje za návrh zákona namiereného proti vládnej brexitovej stratégii, potom by mal podporiť aj voľby, aby dovolil obyvateľom krajiny vyjadriť svoj názor.

    Britskí poslanci v utorok schválili zaradiť do programu stredajšieho zasadnutia Dolnej snemovne návrh zákona, ktorý by odchod Británie z Európskej únie bez dohody znemožnil.

    Johnson po kľúčovom hlasovaní, v ktorom utrpel porážku, uviedol, že parlament sa tým “priblížil k zmareniu akejkoľvek dohody o brexite”.

    Zároveň oznámil, že nechá parlament hlasovať o možnosti vypísania predčasných volieb. Dodal, že on samotný tieto voľby nechce, ale ak v stredu poslanci odhlasujú legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, predčasné voľby budú jediným riešením, ako zabrániť “ďalšiemu nezmyselnému odkladu brexitu”. 

    Líder Labouristickej strany Corbyn po utorňajšom hlasovaní vyhlásil, že strana predčasné voľby podporí až po schválení zákona proti tvrdému brexitu.

     

    - Reklama -