PRIESKUM Toto Nemci očakávajú od Merkelovej

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Podľa FGW až 72 percent z celkovo 1270 respondentov oslovených od pondelka do stredy verí, že súčasná koalícia vydrží do roku 2021. V júni táto bilancia predstavovala 60 percent.

    FGW uskutočnila prieskum tesne po regionálnych voľbách v dvoch spolkových krajinách na východe Nemecka – v Brandenbursku a Sasku, kde si Merkelovej konzervatívci a ich sociálnodemokratickí koaliční partneri oslabili pozíciu voči krajnej pravici.

    Merkelová, ktorá sa usiluje zinscenovať svoj postupný odchod z vysokej politiky, odstúpila z postu líderky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) vlani v decembri, keď vedúcu funkciu v strane prevzala jej chránenkyňa Annegret Krampová-Karrenbauerová. Podľa rovnakého prieskumu však iba 19 percent Nemcov verí, že nová líderka, ktorá už medzitým spravila niekoľko prešľapov, povedie CDU úspešne do budúcnosti.

    Bezprostredný osud nemeckej koalície je podľa Reuters v rukách Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorej podpora na základe výsledkov prieskumov ochabuje a ktorá sa nachádza uprostred existenčnej krízy.

    Podľa FGW má strana podporu 15 percent, čo je výrazne za CDU s podporou 28 percent a Zelenými s podporou 24 percent.

    Mnoho členov SPD je znechutených tým, že ich strana podporuje Merkelovú, ktorá vedie najväčšiu ekonomiku Európy posledných 14 rokov, z toho desať spolu s SPD. Sociálni demokrati chcú, aby sa ich strana opätovne etablovala v opozícii.

    - Reklama -