Hovoril už s Ficom o Mazurekovi? Pellegrini reaguje

    0
    Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico (Autor: TASR)

    “Ospravedlňovať hocikoho, kto popiera alebo bude popierať holokaust alebo teror voči komukoľvek, voči jeho náboženstvu, rase, presvedčeniu, je neprípustné,” uviedol Pellegrini, ktorý si v Bratislave pripomenul obete holokaustu a rasového násilia.

    Dodal, že s Ficom ešte nehovoril. “Príde čas, keď o tom budeme hovoriť,” doplnil.

    Pellegrini cez víkend povedal, že si bude musieť Fica zavolať, aby mu vysvetlil svoje výroky a povedal, či to má byť nová doktrína Smeru-SD alebo ide o Ficovo individuálne vyjadrenie.

    Zdôraznil, že žiadny politik sa nemá takto vyjadrovať, takéto slová sú podľa premiéra nebezpečné.

    Pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia poukázal na to, že podľa prieskumu takmer štyri percentá mladých ľudí považujú holokaust a extrémizmus za správnu vec.

    Pre premiéra sú výsledky zarážajúcim zistením a veľkou výstrahou.

    “Poďme sa pobiť o vedomie mladej generácie s tými, ktorí dnes prekrúcajú pravdu o holokauste a druhej svetovej vojne na sociálnych sieťach, poľudšťujú fašistický režim a popierajú koncentračné tábory,” povedal.

    Premiér je presvedčený o tom, že mladej generácii “dokážu ponúknuť viac ako pohrobkovia fašistov”.

    Pellegrini si tiež kladie otázku, kde zlyhali vtedajšie elity, keď dopustili holokaust. “Ako je možné, že umožnili skupine doslova chorých ľudí realizovať svoje predstavy o usporiadaní sveta a spoločnosti?

    Na začiatku to boli slová o vytváraní druhej kategórie ľudí a na konci plynové komory a genocída,” uviedol. Pripomína, že holokaust musí byť pre ľudí poučením, aby sa nezopakovali chyby vtedajšej generácie.

    - Reklama -