´Boj proti fašizmu je moja srdcová záležitosť.´Estónci protestovali proti koaličnej vláde s účasťou krajnej pravice

    0
    Vlajka Estónska (Autor: Facebook, World Tour & Travels)

    Protestujúci držali transparenty s heslami v estónčine, angličtine a ruštine ako “Boj proti fašizmu je moja srdcová záležitosť” alebo “Nie rasizmu, nie islamofóbii, nie nenávisti, nie násiliu”. Organizátorom zhromaždenia bolo hnutie Áno slobode, nie klamstvám, ktoré vzniklo, keď stredoľavicová Estónska strana stredu (EK) premiéra Jüriho Ratasa začala v marci koaličné rokovania s konzervatívnou stranou Isamaa (Vlasť) a pravicovo-populistickou Estónskou konzervatívnou ľudovou stranou (EKRE).

    Euroskeptická EKRE je známa svojou populistickou rétorikou a odmietavým postojom k migrantom.

    “Bol to protest proti strane vo vláde, ktorá chce rozbiť všetko, čo sa urobilo za posledných 30 rokov, zmeniť ústavu a urobiť z Estónska krajne pravicovú krajinu,” povedal pre AFP Siim Tuisk, jeden z organizátorov protestu. Tí predtým vydali vyhlásenie, v ktorom odsúdili členov vlády za to, že neváhajú “urážať a šikanovať lekárov, výskumníkov, environmentalistov, zahraničných študentov či menšiny”.

    “Jediná skupina, ktorá mala doteraz prospech z vládnej politiky, boli milovníci alkoholu,” dodali organizátori v narážke na nedávne zníženie dane, ktoré má Estóncov odradiť od nakupovania alkoholu v susednom Lotyšsku.

    Sobotňajší protivládny protest sa uskutočnil na výročie referenda o pripojení Estónska k Európskej únii. Desiatka ľudí medzitým v Tallinne demonštrovala za vystúpenie svojej krajiny z Únie.

     

    - Reklama -