Ministerstvá reagujú na Sulíka: Je to prelomová novela

    0
    Lesy SR ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Predseda SaS Richard Sulík za účasti poslankyne Národnej rady (NR) SR za SaS Anny Zemanovej na brífingu uviedol, že agenda lesného hospodárstva by sa mala presunúť spod rezortu pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia. Novelu tzv. kompetenčného zákona by NR SR mala prerokovávať 24. septembra.

    “Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa po 17 rokoch podarilo presadiť prelomovú novelu zákona o lesoch, ktorá je spolu s novelou zákona o ochrane prírody významným posunom v starostlivosti o lesy a v ich ochrane. Zákon definuje uplatňovanie prírode blízkeho hospodárenia v lesoch ako jedno z dôležitých opatrení v podmienkach uskutočňujúcej sa klimatickej zmeny,” uviedol v reakcii Michal Feik z MPRV SR.

    Novela podľa Feika tiež sprísňuje podmienky náhodnej ťažby, čím sa znemožňuje zneužívanie tohto inštitútu.

    “Zároveň sa ustanovuje ochrana pralesov ako významných lesníckych miest a ako prvý predpis definuje aj možnosti a podmienky bezzásahového územia,” podčiarkol Feik.

    Podľa Tomáša Ferenčáka, hovorcu MŽP SR, sa Ministerstvu životného prostredia SR po 17 rokoch podarilo spraviť prvý krok z bludného kruhu ochrany prírody na Slovensku, keď parlament schválil novelu zákona o ochrane prírody.

    Novela zákona po vstupe do platnosti podľa Ferenčáka zvýši právomoci ochranárov zo Štátnej ochrany prírody SR. Bez ich súhlasu nebudú žiadne výruby v chránených územiach s tretím a vyšším stupňom ochrany, teda v národných parkoch, chránených krajinných oblastiach, chránených areáloch či v prírodných rezerváciách.

    Zároveň priamo v texte novela zakazuje plošné výruby vo vzácnych lokalitách, posilňuje pozíciu ochrany prírody pri činnostiach, ktoré môžu zasiahnuť do chránených biotopov.

    “Špeciálne treba podotknúť, že v novele zákona o lesoch sa prvýkrát zadefinovalo aj prírode blízke hospodárenie v lesoch, čo považujeme rovnako za významný posun, ktorý bol dlhé roky odkladaný,” doplnil Ferenčák.

    “V utorok (24. 9.) budeme v parlamente rokovať o našom návrhu zákona, o tom, aby sa agenda lesného hospodárstva presunula spod ministerstva pôdohospodárstva pod rezort životného prostredia. Ide o novelu kompetenčného zákona. Hovoríme to už od roku 2012 a hovoríme to aj dnes. Je nevyhnutné, aby sa konečne ukončil konflikt medzi rezortmi. Kým MPRV SR má prioritu v tom, aby z lesa malo zisk a osobitný odvod do štátneho rozpočtu, tak MŽP SR vníma les ako živý organizmus,” uviedla na brífingu Zemanová z SaS.

     

     

    - Reklama -