Skrachovaná britská cestovka má aj slovenských ´rukojemníkov´. Uviazli v Turecku aj v Mexiku

    0
    Turisti čakajú v rade na letisku v tureckom letovisku v Atalyi v pondelok 23. septembra 2019. (Autor: TASR)

    „V súčasnosti sa v takejto situácii nachádzajú naši občania na Cypre, kde už osem vycestovalo do SR a 12 zostalo v hotelovom zariadení. Ďalšia skupina je v Turecku (20) a menšia skupina je v Mexiku (5),“ spresnil riaditeľ tlačového odboru ministerstva Juraj Tomaga.

    Rezort odporúča občanom sledovať webovské sídla ich cestovných kancelárií, kontaktovať delegátov CK a v prípade potreby konzulárnej pomoci priamo najbližší slovenský zastupiteľský úrad.

    Situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s krachom uvedenej cestovnej kancelárie, MZVaEZ monitoruje. Je v kontakte s úradmi v zahraničí, aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

    Podľa prezidenta SACKA Romana Berkesa pôsobí v SR 20 cestovných agentúr, ktoré sú priamymi zástupcami s riadnym agentským číslom a oprávnením uzatvárať zmluvy v mene organizátora zájazdu.

    Prostredníctvom agentúr je v zahraničí približne 80 klientov.

    „Klienti však mali možnosť nakúpiť zájazdy cez cestovné agentúry bez prístupu do rezervačného systému, ktoré uzatvárali zmluvy priamo cez organizátora a aj priamo na webových stránkach rakúskych alebo nemeckých sekcií Thomas Cook. Čiže určiť presný počet dotknutých klientov nie je možné,“ konštatuje Berkes.

    Prísun obrovského počtu klientov do dovolenkových destinácií bude podľa odborníkov prevádzkovateľom hotelov chýbať a budú sa s tým musieť vyrovnať.

    „Dá sa očakávať, že niektorí pristúpia aj k zníženiu cien, aby sa pokúsili naplniť prázdne kapacity. Celkový ďalší vývoj budú samozrejme sledovať ostatní tour operátori a podľa toho reagovať. Na druhej strane sa dá očakávať, že následkom udalostí budú mať niektoré hotely existenčné problémy. Do začiatku budúcej letnej sezóny by mala byť situácia stabilizovaná a pod kontrolou,“ konštatoval prezident SACKA.

    Britská CK Thomas Cook v dôsledku úpadku zrušila státisíce rezervácií dovoleniek po tom, ako sa jej nepodarilo zabezpečiť financie na svoju záchranu. Po krachu uviazlo v dovolenkových destináciách zhruba 600.000 turistov.

    Úpadok firmy v pondelok 23. septembra oznámil britský úrad pre civilné letectvo, informovala agentúra AP. Podľa neho v zahraničí v súčasnosti dovolenkuje 150.000 Britov, ktorým bude treba vyplatiť odškodné.

    Zrušené budú tiež všetky lety jej štyroch aerolínií, o prácu príde 21.000 zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii.

    Na stránkach neckermanntravel.sk a neckermannreisen.sk je verejný oznam, že rokovania o zvýšení kapitálu Thomas Cook Group neviedli k pozitívnemu výsledku. Vyplýva z toho, že Thomas Cook Austria AG pozastavil predaj.

    - Reklama -