Parlament si zopakuje voľbu nového člena Regulačnej rady

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    O post člena Regulačnej rady sa uchádza Sylvia Beňová, Eduard Hulík a Zsolt Lukáč. Nikto z týchto kandidátov nebol na aktuálnej schôdzi zvolený, najbližšie si bude parlament opäť vyberať z týchto uchádzačov.

    Národná rada SR musí voliť nového člena rady preto, že doterajšiemu členovi Jánovi Horkovičovi vypršalo šesťročné funkčné obdobie 4. septembra tohto roka.

    Členom rady môže byť občan SR, ktorý má technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej 10 rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo tvorbe koncepcií v energetike a päť rokov praxe v riadiacej funkcii, alebo má technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa a najmenej sedem rokov praxe, z toho päť rokov v riadiacej funkcii.

    Takisto musí mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a byť bezúhonný. Regulačná rada je jedným z orgánov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý zabezpečuje strategické riadenie a koncepciu regulácie v sieťových odvetviach.

    Regulačná rada má šesť členov, ktorých vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky, a to tak, aby traja členovia Regulačnej rady boli vymenovaní na návrh Národnej rady SR a traja členovia na návrh vlády.

    Prezident Slovenskej republiky na návrh Regulačnej rady vymenúva a odvoláva predsedu Regulačnej rady.

    - Reklama -