Blahová: Slovensko je eldorádom medzinárodných únosov detí

    0
    Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

    Deti sa stávajú rukojemníkmi súdov

    “Tento návrh urobil zo Slovenska eldorádo medzinárodných únosov detí. Predkladatelia pravdepodobne pod tlakom lobistov pretlačili do zákona, že proti právoplatnému a vykonateľnému rozsudku o návrate dieťaťa je dnes možné podať žalobu, a tým celé konanie opakovane otvoriť. Na neistú situáciu doplatia najmä deti odrezané od svojich rodín, ktoré sa stávajú rukojemníkmi súdov, štátneho systému a rodičov – únoscov,” skonštatovala Blahová.

    Poslanci apelujú na ÚS, aby rozhodol o návrhu prednostne, keďže ide podľa nich o naliehavú vec v záujme ochrany základných práv a slobôd maloletých detí. Blahová zdôraznila, že je to tiež v záujme ochrany maloletých detí a zabezpečenia ich najlepšieho záujmu v návratových konaniach.

    Novela zákona

    Návrh na ÚS podala Blahová v mene 32 poslancov Národnej rady (NR) SR. Novela z dielne nezaradených poslancov Martiny Šimkovičovej a Petra Marčeka ide podľa Blahovej proti zásade presadzovania najlepšieho záujmu maloletých detí, ale aj proti zásade právnej istoty či rýchlosti konania.

    Žaloba na obnovu konania

    Do Civilného mimosporového poriadku po prelomení veta bývalého prezidenta Andreja Kisku pribudla možnosť podať žalobu na obnovu konania v prípade rozhodnutia v konaní o návrate maloletého dieťaťa do cudziny. Jej cieľom je povoliť podanie žaloby na obnovu konania aj proti právoplatnému uzneseniu v konaní o návrat maloletého do cudziny vo veciach neoprávneného premiestnenia alebo zadržania.

    Bývalý prezident novelu vrátil poslancom na prerokovanie ako celok a odporučil ju neschváliť. Poslanci však s jeho výhradami nesúhlasili.

     

    - Reklama -