Orbánov Fidesz: Toto je pomsta za to, že Maďarsko zastavilo migráciu

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa agentúry MTI maďarský europoslanec povedal, že rozhodnutie Výboru EP pre právne veci (JURI), za ktoré hlasovala iba tesná väčšina, vníma ako politický hon na čarodejnice.

    Szájer vyjadril názor, že na Trócsányiho útočili preto, lebo on vypracoval právne normy, vďaka ktorým Maďarsko úspešne zastavilo masovú ilegálnu migráciu.

    “Sme v rukách politikov,” citoval spravodajský server Index.hu reakciu Trócsányiho pri odchode zo zasadnutia výboru, ktorý ďalej povedal iba toľko, že ho manželka vyzvala, aby zachoval pokoj.

    Výbor vo štvrtok neodporučil Rovanu Plumbovú z Rumunska a Trócsányiho na post eurokomisárov v budúcej exekutíve EÚ. Šéfka budúcej Európskej komisie musí teraz europarlamentu predložiť mená nových národných nominantov.

    V prípade Maďarska kuloárne informácie v Bruseli ako o alternatívnej kandidátke hovoria o rómskej europoslankyni za stranu Fidesz a podpredsedníčke EP Lívii Járókovej.

    Tá však nemá diplomatickú prax a je otázne, či by dokázala riadiť agendu rozširovania EÚ a susedskej politiky.

    Predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) a expremiér Ferenc Gyurcsány v tejto súvislosti na Facebooku uviedol, že výbor dospel k tomu, že Trócsányiho nemožno menovať za eurokomisára, pretože jeho finančné aktivity a obchody jeho advokátskej kancelárie v Európe nemožno tolerovať.

    Podľa slov Gyurcsánya má výbor maďarského kandidáta za skorumpovaného. “Čo je možné tolerovať v Maďarsku, to je už v Európe neprijateľné,” zdôraznil.

    - Reklama -