Kamenický: Toto je maximálny akceptovateľný deficit na budúci rok

    0
    Na snímke poslanec NR SR Ladislav Kamenický po skončení rokovania predsedníctva strany SMER - sociálna demokracia 30. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    “Samozrejme budeme robiť opatrenia v rámci rozpočtu, tak aby sme dosiahli cieľ, ktorý máme stanovený zákonom o rozpočtových pravidlách. Na budúci rok maximum, kde môžme ísť, je polpercentný deficit,” konštatoval šéf rezortu financií.

    Ministerstvo je momentálne v záverečnej fáze prípravy návrhu rozpočtu, na vládu ho musí predložiť do 15. októbra. Známa je už najnovšia makroekonomická aj daňová prognóza, ktoré naznačujú veľké výpadky daňových a odvodových príjmov štátu v nasledujúcich rokoch.

    “Budeme kontaktovať ministerstvá nejakými predbežnými návrhmi, aby mohli informovať lídrov koaličných strán o tom, ako to vyzerá. Na základe toho sa budeme snažiť iniciovať stretnutie na Koaličnej rade, aby sme sa dohodli, ako bude vyzerať rozpočet na budúci rok,” avizoval Kamenický.

    Za stále otvorenú tému považuje možné zvýšenie spotrebnej dane na tabak, ktoré nedávno navrhol, ale nesúhlasí s ním koaličná SNS. Riešenie je podľa ministra na lídroch koaličných strán. “Je dôležité vidieť globálne celý rozpočet. Ak nám budú niekde chýbať príjmy, môžeme sa k tomu vrátiť, ale je na koaličných lídroch, či sa budeme vedieť dohodnúť,” doplnil.

    Za správne označil rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) o utlmení legislatívnej činnosti vlády. “Nemôžeme mať donekonečna otvorené legislatívne veci, ak nevieme čo máme zarátať do rozpočtu. Musí sa ten legislatívny proces čím skôr ukončiť, aby sme mohli schváliť rozpočet,” dodal Kamenický.

     

    - Reklama -