Asociácie vítajú rozhodnutie vlády o stratifikácii. Pozrite si ich reakcie

    0
    Andrea Kalavská (Autor: TASR)

    AŠN oceňuje aktivitu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smer-SD).

    “Naším spoločným cieľom je poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom tak, aby sme dokázali poskytnúť kvalitnú, dostupnú a ekonomicky efektívnu zdravotnú starostlivosť,” uviedla Ivana Vaněková z AŠN SR.

    Predstavitelia asociácie veria, že schválenie stratifikácie bude pri plnení cieľa výraznou pomocou.

    Lévyová: Dnešný stav je zlý a do budúcnosti neudržateľný

    Rovnako aj Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR víta, že vláda v piatok schválila materiál stratifikácie nemocníc.

    “Asociácia dlhodobo poukazovala a podporovala pozitívne zmeny v prospech pacientov. Aj naďalej podporujeme spustenie reformy nemocníc, keďže dnešný stav je zlý a do budúcnosti neudržateľný,” povedala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

    Asociácia sa podrobne vyjadrí po oboznámení sa s finálnou verziou materiálu.

    Nesúhlasíme ani s tým, aby peniaze išli len do štátnych nemocníc, tvrdí Petko

    Aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) považuje riadenú stratifikáciu za nevyhnutnú. Zároveň však nesúhlasí s tým, aby sa týkala iba štátnych nemocníc, ako malo zaznieť na piatkovej vláde.

    Pre TASR to v reakcii na schválenie projektu reformy nemocníc uviedol prezident ANS Marián Petko.

    “Nesúhlasíme ani s tým, aby peniaze zdravotných poisťovní išli len do štátnych nemocníc a považujeme za úplne nereálne, aby boli pacienti operovaní len v štátnych nemocniciach,” povedal Petko.

    Prezident ANS avizoval, že sa budú ďalej pýtať, “ako to bolo myslené”. “Občan SR nie je občan štátny a občan iný, ale len jeden, ktorý platí dane a zaslúži si zdravotnú starostlivosť rovnakú v Bratislave a rovnakú aj v Bardejove,” zdôvodnil.

    Samotnú reformu nemocníc označil za nevyhnutnú, súčasný stav označil za “živelnú stratifikáciu”. Oddelenia sa podľa neho zatvárajú na základe toho, kde je nedostatok lekárov a sestier. To označil za “veľmi zlé”.

    Reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období

    Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc.

    Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období.

    Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

    - Reklama -