V Afganistane sa skončili prezidentské voľby, útoky Talibanu si vyžiadali obete

    0
    Afganistan (vlajka) (Autor: Facebook, Pashto World ? ???? ???)

    Podľa agentúr AP a AFP voľby za prísnych bezpečnostných opatrení sprevádzal nízky záujem afganských voličov.

    Volebná komisia oznámila, že volebné miestnosti zatvorili po zhruba desiatich hodinách o 17.00 h miestneho času (14.30 SELČ). Takmer tretina volebných stredísk však zostala v sobotu zatvorená pre obavy o bezpečnosť.

    Pozorovatelia Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva (AIHRC) uviedli, že účasť na voľbách bola zrejme nízka, a to najmä u žien.

    Počas hlasovania zaznamenali v Afganistane viaceré útoky vzbúrencov. Pri explózii vo východoafganskej provincii Nangarhár zahynula najmenej jedna osoba a traja ľudia boli zranení. Jeden z volebných pozorovateľov zase prišiel o život pri útoku v blízkosti volebnej miestnosti v hlavnom meste severoafganskej provincie Kundúz.

    Najmenej 13 civilistov a jeden policajt utrpelo zranenia v juhoafganskom meste Kandahár po tom, ako vybuchla bomba ukrytá v reproduktore v mešite, ktorá slúžila ako jedna z volebných miestností. Správy o menších výbuchoch a zranených prišli aj z hlavného mesta Kábul.

    Okrem útokov voľby v Afganistane zatienili aj obavy z podvodov. Voliči sa počas dňa sťažovali na neúplné hlasovacie lístky či na nepoužiteľné zariadenia na identifikáciu biometrických údajov.

    Na hlasovacích lístkoch boli vytlačené mená 18 kandidátov, štyria však medzičasom svoju kandidatúru stiahli. Realistické šance na zvolenie majú úradujúci prezident Ašraf Ghaní a šéf jeho vládneho kabinetu Abdulláh Abdulláh.

    Zverejnenie predbežných výsledkov volieb sa očakáva 19. októbra a konečných výsledkov 7. novembra. V prípade, že ani jeden kandidát nezíska viac ako 50 percent hlasov, dvaja najúspešnejší postúpia do druhého kola. To by sa mohlo potom uskutočniť koncom novembra.

     

    - Reklama -