Volič rozhodol. Kancelár Kurz si nenechá radiť od Nemcov a Francúzov

    0
    Sebastian Kurz. (Autor: TASR)

    Podľa rakúskych novín Kronen Zeitung je jasné, že bez ľudovcov Sebastiana Kurza vláda nevznikne. Otázkou však je, koho si nakoniec vyberie.

    Na otázku nemeckej televízie ZDF vyhlásil, že si v tejto chvíli nechce uzatvárať rokovací priestor, takže je pripravený debatovať so všetkými stranami, ktoré sa dostali do rakúskeho parlamentu.

    „So sociálnymi demokratmi sme mali historicky dobré vzťahy,“ poznamenal s odkazom na desiatky rokov fungujúce vládne koalície ľudovcov a sociálnych demokratov.

    Odmietol tiež vopred vylúčiť rokovania so Slobodnou stranou Rakúska. Moderátor ZDF sa Kurza opýtal, či by mu neprekážalo ísť do koalície s krajne pravicovými slobodnými, keď v Nemecku a vo Francúzsku sa s podobnými stranami koalície neuzatvárajú. Kurz odvetil, že sa neohliada na to, ako to robia v zahraničí.

    „O zložení parlamentu rozhodli rakúski voliči a voličky,“ zdôraznil s tým, že hodlá rešpektovať ich vôľu a nebude svoj kabinet zostavovať podľa toho, ako by to robili v zahraničí alebo by si to priali komentátori.

    Zdôraznil, že mu ide o to, aby v Rakúsku vznikla silná a stabilná vláda, ktorá bude určovať budúcnosť krajiny v nasledujúcich rokoch podľa priania voličov.

    Noviny Kronen Zeitung k tomu dodali, že Rakúsko potrebuje stabilnú vládu, aby riešila problémy spomaľujúcej sa ekonomiky a stále drahšieho bývania.

    - Reklama -