Progresívni veriaci? Jaurová z PS vysvetľuje, kto sú sympatizanti platformy strany

    0
    Zora Jaurová (Autor: TASR)

    Platforma Progresívni veriaci je podľa slov Jaurovej neformálnou platformou. “Jej členovia sa pravidelne zapájajú aj do verejných a mediálnych debát o závažných spoločenských otázkach formou článkov, prednášok či blogov,” priblížila.

    Platforma má byť podľa jej slov priestorom, kde sa ukáže, že hodnoty liberálnej demokracie sa dajú zlúčiť s individuálnou vierou.

    Vysvetlila, že sympatizanti Progresívnych veriacich sú laici, teológovia aj bežní veriaci, ktorých neuspokojuje úzko konzervatívne chápanie viery, ktoré je bežne prezentované náboženskými inštitúciami, a ktorí majú potrebu viesť dialóg o viere v širšom spoločenskom kontexte. Príslušníci platformy podľa slov Jaurovej spolupracujú formou diskusných skupín, verejných debát či štruktúrovaných názorových polemík prostredníctvom sociálnych sietí.

    Platforma Odvážne má podľa slov Matoviča ambíciu spojiť kresťanských voličov. Na otázky TASR, ako v súčasnosti funguje a koľko má členov, odpovedalo hnutie prostredníctvom svojho hovorcu Matúša Bystrianskeho tým, že bližšie informácie predstavia koncom októbra.

    Pri ohlásení vzniku platformy Matovič vysvetlil, že sa idú “podeliť o tanier” a ponúkajú polovicu kandidátky hnutia do budúcoročných parlamentných volieb pre ľudí, “ktorí sa považujú za obyčajných, možno nedokonalých, kresťanov”.

    - Reklama -